Iată principalele declaraţii ale prim-ministrului Victor Ponta:
-Am avut o întâlnire cu vicepreşedintele Băncii Mondiale. Vroiam să dăm câteva veşti bune. Am mulţumit BM pentru realizarea reformelor structurale. În boardul din 27 mai se va aproba noua strategie de parteneriat ce presupune acordarea unei linii de creditare de 1 miliard de euro anual, timp de 4 ani. Cu o dobândă de 3,5% şi termen de achitare de 18 ani. Banii vor fi folosiţi pe 3 domenii: sănătate, educaţie, incluziune socială.
-Vinerea trecută s-a semnat deja un acord de finanţare de 250 milioane de euro pentru infrastructura de sănătate. Am discutat despre programul finanţat de BM pentru îmbunătăţirea activităţii ANAF.
-Am examinat punerea în aplicare a unui proiect, a unui delivery unit la cabinetul primului-ministru ce are ca obiective fundamnetale identificarea măsurilor de îmbunătăţire a administraţiei publice centrale.
-România a intrat oficial în Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare.
-(acciza) Până acum România avea cel mai mic preţ la benzină din UE şi locul 23 la motorină. Prin măsura luată asigurăm finanţarea pe termen lung a cofinanţării proeictelor de autostrăzi construite cu fonduri europene sau în concesiune. Prin îmbunătăţirea infrastructurii va scădea şi numărul de accidente produse. Măsura a fost inclusă în bugetul votat de Parlament. Părerea preşedintelui o cunosc, dar pot suporta cu el o mică bătălie electorală şi populistă.
-N-am urmărit declaraţiile preşedintelui.
-Va intra în vigoare după 1 iulie restituirea accizei percepute de la 1 aprilie.
Preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat luni, premierului Ponta să renunţe la accizarea suplimentară a carburanţilor şi că accizarea poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Premierul Victor Ponta a comentat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, recomandându-i şefului statului să îşi termine mandatul fără a mai oferi lecţii Guvernului.
Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis primului-ministru Victor Ponta o scrisoare prin care îi cere acestuia să renunţe la creşterea accizei la carburanţi, începând cu 1 aprilie 2014, „având în vedere efectele negative majore pe care o astfel de măsură le poate avea asupra mediului economic, dar și asupra românilor”.
Băsescu a declarat luni, la Palatul Cotroceni, că adăugarea a 42 de bani la fiecare litru de benzină şi motorină poate fi evitată prin reducerea cheltuielilor acolo unde nu sunt necesare. Şeful statului a mai spus că nu i-a trimis scrisori lui Emil Boc pentru că introducerea accizei era prevăzută în tratat de aderare la UE.
În acest context, Victor Ponta a reamintit faptul că în perioada guvernării Boc s-a înregistrat o creştere a preţurilor, fapt care a determinat o „catastrofă economică”.
„După ce pe mandatul domnului Boc şi al domnului Băsescu preţurile au crescut şi ne-au adus în catastrofă bugetară şi economică, cred că preşedintele trebuie să îşi termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecţii despre cum să facem cum a făcut el”, a spus Ponta, luni, la Palatul Parlamentului
Totodată, premierul a explicat că numai transportatorii rutieri licenţiaţi care dispun de autovehicule cu masa de 7,5 tone vor beneficia de măsura de returnare a patru eurocenţi din acciza pe carburant.