Victor Ponta, ironic: Îi vom aresta pe parlamentari pornind de la prezumţia de vinovăţie VIDEO

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este de acord cu modificările din Statutul Parlamentarilor, modificări care au dat naştere la o serie de controverse în ultima săptămână.
Romania TV
21 ian. 2013, 10:15
Victor Ponta, ironic: Îi vom aresta pe parlamentari pornind de la prezumţia de vinovăţie VIDEO

Să înţeleg că în această ţară numai parlamentarii vor fi arestaţi fără probe. Eu pot să fiu de acord cu acest lucru. Fiecare cetăţean, conform legii şi Constituţiei, nu poate fi arestat fără probe. Parlamentarii vor putea fi. E în regulă. Este o decizie pe care o vom susţine, pornind de la prezumţia de vinovăţie, ceea ce poate că este necesar. Se vor opera doar acele modificări care sunt susţinute de către DNA şi de către ANI. Dacă nu mă înşel, din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, 25 au acest sistem. Nu există imunitate, ci există doar încuviinţarea Parlamentului pentru arestare şi percheziţie”, a spus Victor Ponta.

Premierul le-a cerut, luni, participanţilor la reuniunea Biroului Permanent Naţional al PSD, să explice mai bine modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, el adăugând că „limita între a explica prost şi a pica în borcanul de demogogie este întotdeauna foarte subţire”

„Referitor la discuţia privind Statutul parlamentarului, dacă nu se face clar, să nu vă supăraţi pe presă că vă atacă că nu aţi explicat sau n-a înţeles toată lumea foarte bine. Nu dăm nicio imunitate în plus, de altfel, nici nu avem cum să dăm mai multă imunitate. Nu există decât faptul că un parlamentar nu poate fi arestat sau percheziţionat, ceea ce, din câte ştiu eu, există în 26 din 27 de ţări ale Uniunii Europene”, spus el.

Liderul social-democrat a subliniat, referitor la modificările preconizate, că nu se dă niciun drept în plus.

„Dacă lămuriţi procedurile, împreună cu CSM, cu Parchetul, cu toţi ceilalţi, e foarte bine, dacă nu, nu mai intraţi în asemenea clinciuri, pentru că limita între a explica prost şi a pica în borcanul de demogogie este întotdeauna foarte subţire. (…) Ori explicaţi clar ce vreţi să faceţi, ori nu mai faceţi şi cu asta basta”, a arătat liderul PSD.

Premierul a susţinut că prin modificările aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor imunitatea parlamentarilor nu este întărită, ci dimpotrivă.

„Am discutat, a fost domnul Zgonea, domnul Ruşanu, şi despre modificările la Statut altele decât cele care privesc bugetul. Din punctul nostru de vedere, nu trebuie modificat nimic ce ar putea fi controversat (…) Se vor opera acele modificări care sunt susţinute de DNA şi Parchetul General, pe care le consideră necesare pentru a avea clarificări”, a spus Ponta.

Premierul a mai spus că el nu a considerat că era necesar ca aceste modificări să fie transmise şi preşedintelui Traian Băsescu, dar a arătat că preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a considerat, în mod corect, că trebuie să le trimită şefului statului, având în vedere chestiuni care ţin de procedură.

„Zgonea a considerat corect un lucru care ţine de procedură: până nu se publică în Monitorul Oficial modificările la Statutul parlamentarilor, nu putem să adoptăm bugetul, pentru că bugetul se face după ce se modifică Statutul parlamentarilor şi avem reduse acele cheltuieli pe fiecare parlamentar în parte”, a spus Ponta.

Premierul a explicat că, în conformitate cu Constituţia, Statutul parlamentarilor este tot o lege care trebuie promulgată de şeful statului, el arâtănd că ordinea de promulgare vizează în primul rând Statutul parlamentarilor, şi apoi bugetul.

„Bugetul se construieşte pe baza modificărilor din Statut parlamentarilor. Interesul e să avem cât mai repede adoptat bugetul pentru a avea funcţionarea normală a instituţiilor statului”, a spus Ponta.

Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor  conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.

„Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate”, se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.

Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), arată, luni, într-un comunicat de presă, că în urma consultării proiectului de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a transmis Camerei Deputaţilor o serie de observaţii.

Astfel, în cazul prevederilor care influenţează desfăşurarea procesului penal, Ministerul Public propune ca punctul 15 al proiectului, referitor la introducerea alineatului 21 al art. 23 din Legea 96/2006, să fie reformulat în sensul: „Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luat cunoştinţă în exercitarea mandatului şi care au caracter clasificat, mărturia se va depune în condiţiile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu informarea Biroului permanent al Camerei din care fac parte”.

În opinia Parchetului ICCJ, textul actual al propunerii legislative nu prevede cu suficientă claritate dacă cele două condiţii referitoare la informaţiile cunoscute de parlamentar sunt cumulative sau alternative, astfel încât prevederea poate ridica dificultăţi de interpretare.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'