„Din lista aceea, una din vilele de la Snagov a fost trecuta noului departament, Autoritatea pentru Persoanele cu Dizabilităţi, ca centru de pregatire. Cealaltă foarte mare pe care o menţionaţi o vom scoate la vânzare. Este evaluată la peste 2.500.000 euro. Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu banii”, a declarat Victor Ponta, la Antena 3.
Traian Băsescu a declarat, pe 30 octombrie 2014, că este o dezinformare faptul că ar fi cerut una din vilele de protocol ale RA-APPS de la Snagov, care să-i servească drept locuinţă de protocol după încheierea mandatului.
Băsescu a spus că în cererea adresată RA-APPS nu a menţionat o reşedinţă anume pe care să o primească după încheierea mandatului în calitate de şef de stat. „Eu nu am cerut o vilă anume. Eu am cerut o locuinţă de protocol şi un birou, aşa cum scrie legea. Tot în lege mai scrie că mai am două luni după încheierea mandatului de stat în locuinţa care mi-a servit ca reşedinţă în timpul mandatului”, a declarat şeful statului.
Totodată, Băsescu a spus că niciodată nu a solicitat două vile. „Nu stau cu căciula în mână la Victor Ponta să-mi dea una din cele şapte case ale lui. E un protocol care trebuie respectat pentru asigurarea securităţii preşedintelui pe timpul vieţii”, mai spunea preşedintele de atunci al României.
RAAPPS i-a transmis lui Traian Băsescu o listă cu şapte case pe care să le utilizeze ca reşedinţă, printre care apartamentul din Bulevardul Constantin Prezan, unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, şi două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele, potrivit Mediafax.
Lista, prezentată miercuri de Guvern, i-a fost transmisă lui Traian Băsescu în luna decembrie, când acesta era încă preşedinte, după ce şeful statului a solicitat Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), în atenţia şi a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosinţă gratuită o locuinţă de protocol cu destinaţia de reşedinţă, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum şi un spaţiu ca birou de lucru, după încheierea mandatului prezidenţial, conform legii în vigoare.
Pe listă au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătraţi), Vila 1A din Snagov (472 metri pătraţi), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi).
Oficialii Guvernului afirmă că Băsescu a refuzat unele dintre aceste imobile, precum apartamentul din Bulevardul Prezan, şi nu a răspuns în cazul altor spaţii propuse, pe care încă le analizează.
După încheierea mandatului de la Cotroceni, Traian Băsescu are dreptul, prin lege, la o serie de privilegii, în calitate de fost şef al statului.
Articolul 2 al Legii 406/2001 prevede care sunt aceste privilegii pe care un fost preşedinte le primeşte: folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar; o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu; pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
Indemnizaţia de fost preşedinte se acordă, indiferent dacă beneficiarul obţine venituri din salariu sau pensie. Aceste drepturi nu se transmit succesorilor în caz de deces, urmaşii fiind obligaţi să părăsească locuinţa primită de la stat în termen de 60 de zile de la moartea fostului preşedinte.
În cazul în care este demis prin referendum, preşedintele nu mai beneficiază de aceste drepturi.