UPDATE. „Nu am văzut o asemenea declarație. E părerea lui. Tocmai ce spuneam că eu respect dreptul la opinie chiar și al opiniilor proaste”, a afirmat Șerban Nicolae, după ce fostul prim-ministru a spus că afectează imaginea PSD întrucât „încă nu și-a dat demisia”.
Senatorul PSD a adăugat că nu dorește să comenteze „ce afectează și ce nu afectează imaginea PSD”.
„Spre exemplu, unii au mizat în campania electorală pe eticheta de penali pusă pesediștilor. Eu am protestat atunci, măcar sub aspectul incorectitudinii unei asemenea etichete globale, dar electoratul s-a pronunțat atunci mult mai tranșant și ne-am dat seama dintr-o măsurătoare directă, nu sociologică, care e opinia electoratului în legătură cu asemenea etichete sau cu asemenea jocuri de manipulare a imaginii. Din punctul meu de vedere, nu asta e esențial. Cineva a spus că e singurul lucru care ne preocupa în Parlament. Bun, trec peste inepția unei asemenea formulări. Din punctul meu de vedere, cel mai important proiect aflat pe rolul Parlamentului în momentul de față este legea salarizării unitare. Dacă vreți, acolo este miza Guvernului și a PSD, nu la grațiere, la proiecte care nu sunt prevăzute în programul de guvernare”, a explicat Șerban Nicolae.
Întrebat dacă pare să reprezinte o aripă ruptă din PSD, el a replicat: „Părem. Nu am cum să fiu o aripă ruptă, când sunt fondator al partidului”.
„Faptul ca Serban Nicolae inca nu si-a dat demisia afecteaza grav si imaginea PSD si respectul pe care el personal inca il mai avea din partea colegilor”, a scris fostul premier Victor Ponta pe Facebook, despre răsturnările de situaţie pe legea graţierii.
Comisia juridică a Senatului a respins, joi, graţierea pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi de conflict de interese, după ce doar cinci senatori de la PSD şi ALDE au votat în favoarea graţierii acestor fapte. Senatorul PMP Traian Băsescu a făcut o pledoarie de aproximativ un sfert de oră în faţa senatorilor jurişti în favoarea graţierii celor condamnaţi la închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, susţinând că în România aplicarea acestei infracţiuni este una defectuoasă, ea devenind, în opinia sa, un instrument de control al instituţiilor politice.
Joi, graţierea pedepselor pentru mită şi trafic de influenţă a fost respinsă în Comisia juridică a Senatului, după ce PNL şi USR au cerut reluarea votului dat miercuri.
Aproximativ 1.000 de persoane au protestat miercuri seara în faţa Guvernului faţă de decizia Comisiei juridice a Senatului de a graţia inclusiv persoane condamnate pentru fapte de corupţie.
Premierul Sorin Grindeanu a scris miercuri pe Facebook că Guvernul nu susţine amendamentele propuse la proiectul de Lege privind graţierea adoptate, miercuri, în comisia juridică a Senatului, precizând că Executivul susţine Legea graţierii în forma propusă iniţial de Ministerul Justiţiei.
Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, pe Facebook, că „dezaprobă categoric” amendamentele adoptate, miercuri, de Comisia juridică a Senatului, privind graţierea persoanelor condamnate pentru corupţie, şi că va avea o discuţie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste prevederi.
Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor (UNBR) care au participat miercuri la şedinţa Comisiei juridice a Senatului s-au opus graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.