El nu a dorit însă să prezinte aceste măsuri şi nici să confirme că întâlnirea cu reprezentanţii companiilor petroliere ar avea loc chiar în cursul zilei de astăzi şi nu „în perioada următoare”.
„Vom discuta în perioada următoare întregul pachet fiscal prin care putem face ca preţurile la combustibil să nu afecteze în mod semnificativ nici populaţia, nici economia”, a spus Ponta.
Întrebat însă dacă se va întâlni joi cu firmele petroliere, Ponta a răspuns doar că detalii vor fi prezentate ulterior.
Surse din sectorul petrolier afirmă că reprezentanţii companiilor au fost invitate pentru joi la Guvern, pentru a discuta cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul Finanţelor despre aceste măsuri.
La sfârşitul lunii noiembrie, premierul Ponta a afirmat că preţul benzinei nu va creşte în urma creşterii accizei la carburanţi, deoarece preţul combustibilului va scădea semnificativ pe bursele mondiale, iar Guvernul va discuta şi alte „posibilităţi fiscale” cu producătorii, astfel încât să fie atenuat orice impact.
„Nu va creşte pentru că avem un context economic favorabil, în care pe bursele mondiale preţul combustibilului va scădea în mod semnificativ şi, atunci, eu cred că impactul pentru cetăţean nu va exista. În plus, avem alte posibilităţi fiscale pe care le-am discutat cu ministrul Chiţoiu şi pe care le vom discuta cu companiile producătoare în aşa fel încât să putem atenua orice fel de impact al acestei noi taxe. Deci, eu cred că impactul asupra populaţiei nu va fi”, a spus atunci Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, precizând că nu îşi va asuma această măsură pe care o consideră „antieconomică, împotriva intereselor României şi a şanselor de relansare economică„.
Şeful statului a mai spus că avertizează şi Guvernul şi Parlamentul „să renunţe la minciună”, pentru că neaplicarea acestei taxe se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de lei la Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi din excedentul la plata serviciului datoriei, de unde se pot lua cel puţin 600 de milione de lei.
Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că acciza pe carburanţi nu e prevăzută în Legea bugetului pe 2014, ci în altă lege, el arătând că preşedintele Traian Băsescu foloseşte această „păcăleală” ca pretext pentru a nu semna memorandumul cu FMI, problema sa fiind legată de Comisia de anchetă privind achiziţionarea terenului de la Călăraşi.
În memorandumul convenit cu FMI, se afirmă : „Pentru a atinge ţinta de deficit, vom implementa măsuri adiţionale. Începând din 2014, inflaţia va fi adăugată ca un element în formula de indexare a accizelor. Accizele la carburanţi vor fi de asemenea majorate cu 7 euro cenţi pe litru”.