Victor Ponta, interviu în Wall Street Journal: România va rezista majorării cheltuielilor publice

România va ţine sub control cheltuielile publice, în ciuda alegerilor care urmează, şi va continua să vândă active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, într-un interviu acordat publicaţiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la direcţia politicii ţării, citeaza Agerpres.
Filip Stan
19 oct. 2013, 06:06
Victor Ponta, interviu în Wall Street Journal: România va rezista majorării cheltuielilor publice

Al doilea cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permiţând ţării să iasă din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice rămân ridicate între principalii lideri politici ai ţării, iar FMI a avertizat luna aceasta faţă de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a promis menţinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta şi anul viitor şi păstrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scăzute din Europa.

Citeşte şi Ponta: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii descentralizării VIDEO

Prioritatea mea absolută este menţinerea acestor date pozitive cât timp se păstrează randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale româneşti la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani. Totuşi, consolidarea fiscală nu va fi atât de drastică încât să descurajeze investiţiile publice„, a afirmat Victor Ponta.

Chiar dacă anul trecut a fost afectat de disputele politice şi criticile internaţionale privind încercarea de demitere a preşedintelui, România a reuşit să-şi îndeplinească obiectivele fiscale, reducând deficitul la 2,9% din PIB în 2012, de la 5,6% din PIB în 2011, a mai spus premierul Ponta.

Totuşi, FMI indică că ar exista probleme în ţară. Recent, Guvernul a majorat ţinta de deficit pentru acest an la 2,3% din PIB, de la 2,1%, o decizie despre care premierul spune că este un derapaj izolat din cauza refacerii colectării taxelor.

FMI este îngrijorat că presiunile electorale ar putea micşora „cămaşa de forţă fiscală”. „Presiunile pentru măsuri populiste sunt în creştere, ceea ce va afecta reformele dificile adoptate anterior sau va crea noi riscuri. Trebuie să se reziste acestor presiuni. Mai mult, conflictele interne trebuie depăşite deoarece limitează reformele instituţionale, de exemplu în zona planificării investiţiilor„, se arată în raportul FMI din 4 octombrie.

Citeşte şi Ponta: Îmi doresc ca viitorul preşedinte al României să respecte toate instituţiile

Eşecul recentei încercări de a privatiza CFR Marfă ilustrează modul în care disputele politice afectează luarea deciziilor. Grupul Feroviar Român (GFR), o companie feroviară privată, a câştigat anul acesta licitaţia de achiziţionare a 51% din grupul de stat CFR Marfă, pentru 202 milioane de euro (276 milioane de dolari), dar nu a reuşit să încheie tranzacţia în octombrie, toate părţile implicate dând vina una pe alta pentru eşec.

Victor Ponta a declarat că GFR a fost prinsă în „jocurile politice” ale preşedintelui şi nu şi-a mai putut onora obligaţiile. Pe de altă parte, preşedintele a declarat că procesul de privatizare nu a fost transparent, o afirmaţie contestată de Guvern. GFR a dat vina pe imposibilitatea de a obţine aprobarea pentru schimbarea acţionariatului de la creditorii interni şi externi ai companiei feroviare.

Sper că vom evita astfel de cazuri în viitor. Procesul va fi relansat şi va fi reluat în următoarele opt luni„, a adăugat Victor Ponta.

Guvernul României se aşteaptă, de asemenea, să vândă active prin oferte publice iniţiale, ceea ce ar trebui să ducă la creşterea transparenţei şi gestionării corporatiste, a declarat premierul.

Pentru a prinde din urmă naţiunile bogate din Europa, România trebuie să-şi angajeze mai mult din resursele sale, a explicat oficialul român, adăugând că se aşteaptă în acest an la o creştere a economiei de 2%, o cifră pe care a numit-o modestă. Comisia Europeană estimează că PIB-ul României va înregistra un avans de 1,6% în 2013.

Citeşte şi Ponta susţine că primarii nu vor primi bani politic, chiar dacă „cei mai dragi” îi sunt primarii PSD

România încă nu îşi utilizează deplin potenţialul său uman şi natural„, a subliniat premierul pentru publicaţia americană.

În 2012, PIB-ul pe locuitor în România a fost de doar 49% din media UE, conform datelor Eurostat. Acum ţara se bazează pe resursele minerale şi energetice pentru a reduce mai uşor decalajul faţă de restul Europei. Guvernul a acordat anul trecut primele permise pentru companiile care caută gaze de şist în ţară. Un proiect de dezvoltare a unei mine de aur, blocat timp de 14 ani din cauza protestelor ecologiştilor, a fost pus în dezbaterea Parlamentului.

Victor Ponta a afirmat că încă nu este încrezător că Parlamentul va aproba proiectul Roşia Montană, care ar deveni cea mai mare exploatare la suprafaţă a aurului din Europa.

Cred că în final, majoritatea societăţii româneşti va înţelege că dacă respectăm standardele de protecţie a mediului, dacă obţinem beneficii din taxe, redevenţe, locuri de muncă, trebuie să facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa şi din alte regiuni ale lumii – profită de resursele lor naturale„, a adăugat şeful Guvernului României.

Institutul Democratic din Washington a apreciat în 14 octombrie că Roşia Montană „a fost un test politic pentru viitoarele proiecte interne şi internaţionale„. În următorii aproape 20 de ani proiectul ar putea adăuga PIB-ului României peste 24 miliarde de dolari, apreciază instituţia cu sediul la Washington.

Victor Ponta are programată săptămâna viitoare o vizită oficială în SUA, într-un moment în care compania energetică americană Chevron vrea să demareze un proiect de explorare a zăcămintelor de gaze de şist, proiect care se confruntă cu opoziţia ecologiştilor din România.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Restricții pe aeroport. Regulile pe care trebuie să le repecte pasagerii
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri. Legea se aplică în toate județele din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Țările arabe reflectă un mozaic de poziții în conflictul dintre Israel și Hamas
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!