‘Da, eu asta voi cere colegilor mei, cum le-am cerut, de fapt, şi pe 17 noiembrie, indiferent ce lege. În acest moment, nu poate fi (votată – n.r.), vorbesc de 2015-2016, nu ştiu ce va face Parlamentul din 2017. Dar, în 2015 şi 2016, în contextul în care această lege a fost o temă publică atât de clară şi de importantă, eu nu văd un parlamentar care să voteze pentru. Domnul Păun, am înţeles, are o gândire… Atât timp cât nu poţi să explici şi să convingi oamenii, nu are rost să adopţi o asemenea lege. Dacă va exista un consens public… ‘, a declarat premierul, întrebat, la DC News, dacă orice proiect de lege a amnistiei, care va ajunge în Parlament, va fi respins de Coaliţie.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, preciza pe 26 noiembrie că grupurile parlamentare ale PSD nu susţin proiectul legii graţierii iniţiat de deputatul Păun.
Deputatul Nicolae Păun depune o nouă LEGE A GRAŢIERII la Parlament
‘Urmare a faptului că domnul deputat Nicolae Păun, aparţinând Grupului Minorităţilor Naţionale, a anunţat că va depune, în următoarea sesiune parlamentară, un nou proiect de lege privind amnistia şi graţierea colectivă, Partidul Social Democrat declară cu fermitate că nu are nicio implicare în elaborarea sau susţinerea acestui proiect, care reprezintă o iniţiativă personală a domnului Păun’, afirma Firea, conform unui comunicat de presă.
Proiectul legii amnistiei şi graţierii a fost respins, pe 18 noiembrie, de plenul Camerei Deputaţilor.
Cu o zi înainte, preşedintele PNL, Klaus Iohannis, ceruse Parlamentului să pună pe ordinea de zi legea amnistiei şi graţierii şi să respingă acest act normativ. În aceeaşi zi, de 17 noiembrie, premierul Victor Ponta anunţase că PSD şi aliaţii săi vor vota în Parlament pentru respingerea definitivă a legii amnistiei şi graţierii.