Întrebat dacă se gândeşte să renunţe la miniştrii vizaţi de raport MCV, premierul Victor Ponta a răspuns că nu are motiv să-i revoce din funcţii pe cei doi din moment ce niciunul nu este acuzat de corupţie, aşa cum se spune în raport. Pe de altă parte, premierul a precizat că Fenechiu va trebuie să părăsească Guvernul dacă instanţa îl va găsi vinovat în dosarul „Transformatorul”.
Şeful Guvernului a acuzat că aspectele negative din raport au fost incluse în raport şi datorită unor informaţii eronate din interiorul ţării.
„Eu pot să fac orice obiecţii vreau, dar cei cei care fac raportul sunt nişte funcţionari, atât timp cât imaginea României la Bruxelles, dictată de români, este a unei ţări africane unde dictatura şi canibalii stăpânesc ţara, va fi destul de dificil. Dar e şi un lucru bun, nu va mai fi niciun alt raport pe MCV în afară de cel din decembrie, de la sfârşitul anului, şi poate că anul acesta vom reuşi cu toţii pentru a ne îmbunătăţi imaginea ţării”, a spus Ponta.
De asemenea, Ponta a exclus posibilitatea elaborării unei legi a presei ca urmare a criticilor din raport privind faptul că magistraţi ar fi fost ţinta unor campanii de denigrare şi intimidare din partea unei parte a presei.
„Nici vorbă de un proiect de lege a presei. Ar fi un foarte mare pericol. Nu-ţi place un ziar, nu-l citeşti. Nu-ţi place un post, dai pe altul, dar să începem să facem legi, să stabilim care e televiziune bună, care e rea, cred că ar fi cea mai mare greşeală”, a spus Ponta.
CE a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula „dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie” fiind înlocuită cu „în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal”.
Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.
„Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar, dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”, se menţionează în raportul MCV dat publicităţii miercuri de Comisia Europeană.
În varianta existentă pe site-ul Comisiei joi seară, paragraful a fost modificat: „Noul Guvern şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, însă în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de corupţie. În recomandările sale din luna iulie, Comisia şi-a exprimat speranţa că miniştrii vor da un exemplu în ceea ce priveşte respectarea aspectelor legate de integritate: acelaşi lucru este aşteptat şi în ceea ce priveşte acuzaţiile de corupţie. Este esenţial pentru credibilitatea unui guvern ca persoanele care îndeplinesc funcţii ministeriale să se bucure de încrederea publicului, de exemplu prin prezentarea demisiei atunci când există împotriva lor un raport ANI în materie de integritate. Cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţia de ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate”.
Un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie să prezinte foarte clar şi serios problemele legate de corupţie şi nu poate indica, ca în presă, pe surse, că ar fi trei miniştri cercetaţi pentru fapte de corupţie, a declarat, joi, premierul Victor Ponta.
„Dincolo de ceea ce se poate scrie în presă, într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie să fie foarte clare. «Pentru fapte de corupţie sunt trei miniştri»: nu e adevărat. Pentru fapte eventual asimilate corupţiei, este vorba de abuz în serviciu, a fost trimis în judecată Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de corupţie, ci pentru Legea referendumului şi legi electorale, iar pe al treilea nu l-am găsit. Într-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poţi să vorbeşti ca în presă, pe surse, că sunt trei, trebuie să vorbeşti serios, ori lucrul ăsta, dacă eram consultaţi cu o zi înainte, l-am fi putut îndrepta. La fel, nu poţi să spui că cu cei patru miniştri care au sesizare de la ANI nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat, nu mai sunt în Guvern, niciunul din cei patru, chiar dacă nu există niciun fel de condamnare definitivă împotriva lor”, a spus Ponta, aflat la Viena.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, cataloga, miercuri, drept „fantezie” informaţia conform căreia în Guvernul României ar exista trei miniştri cercetaţi pentru corupţie, spunând că, dacă ar fi existat o anchetă a DIICOT în ceea ce-l priveşte, ar fi trebuit să ştie şi el, şi premierul, dar şi presa.