„A fost un vot pentru, mai degrabă la Klaus Iohannis şi Monica Macovei au fost voturi contra, să nu voteze cu PSD. Obiectivul meu a fost să păstrez scorul de la europarlamentare, am obţinut un scor cu trei puncte mai mare. Klaus Iohannis a obţinut, dacă nu mă înşel, cu un procent sub scorul PNL şi PDL. Eu am obţinut trei puncte în plus”, a declarat Victor Ponta, la România TV.
Despre posibile alianţe pentru turul al doilea al alegerilor, Victor Ponta a declarat că a avut deja discuţii cu unii dintre contracandidaţii săi.
„Am vorbit cu unii contracandidaţi, cu alţii voi vorbi în zilele următoare. Am vorbit și cu domnul Tăriceanu, și cu domnul Meleșcanu și cu domnul Diaconescu. Voi vorbi și cu domnul Vadim Tudor. Mâine la coaliție vorbesc și cu domnul Hunor Kelemen. Eu nu consider că mă jignește susținerea cuiva. Dimpotrivă, mă onorează orice fel de român care crede că pot să fac mai mult decât contracandidatul meu„, a spus Ponta la România TV.
Întrebat despre afirmațiile Elenei Udrea, care ar fi lăsat de înțeles că în turul al doilea ar putea să-l sprijine pe oricare dintre candidați, Ponta a răspuns: „N-am vorbit cu doamna Udrea. Alegătorii români, fie că sunt cei de dreapta, fie că sunt de centru-stânga, dacă trec de partea pasională sau pătimașă (…), dacă gândesc cu mintea, nu cu fierea, știu foarte bine că măsurile pe care le-am luat la guvernare și pe care intenționez să le iau în continuare sunt măsuri de centru, de centru-dreapta de multe ori în economie, că parcursul proeuropean și proatlantic al României este garantat prin ceea ce am făcut ca prim-ministru și ca vicepreședinte CSAT, că justita este azi mult mai eficienta si independentă mai mult decât a fost cand o conducea Basescu si Morar. (…). Nu spun nu niciunui alegător„.
Rezultatele parţiale la nivel naţional anunţate luni de BEC arată că Victor Ponta şi Klaus Iohannis au intrat în turul al doilea al prezidenţialelor, candidatul PSD-UNPR-PC obţinând 40,33% din voturi, în timp ce candidatul ACL a obţinut 30,44%, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale.
Echipa de campanie a PSD, alaturi de o parte din BPN, vor avea, marti dimineata, în prezența lui Victor Ponta, o videoconferinta cu toti preşedintii organizatiilor judetene ale partidului. Întâlnirea va fi urmată, la ora 17.00, de o şedinţă a coaliţiei de guvernare la care vor participa lideri ai PSD, UNPR, PC şi PLR. La această întâlnire se va discuta rezultatul alegerilor locale, dar şi numele premierului cu care Victor Ponta va merge în tandem pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.
„Va fi o discutie normală în Coaliţie, o scurtă analiză a votului de duminică, o discutie despre ceea ce poate să facă fiecare din coaliţie, care vrea să ajute candidatul, şi probabil că va fi o discuţie şi despre viitorul premier”, a declarat Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD.
Liviu Dragnea a mai declarat, după primul tur al alegerilor, că viitorul premier, în cazul în care Victor Ponta va câştiga alegerile prezidenţiale în 16 noiembrie, nu trebuie să fie neapărat de la PSD.
„Nu este obligatoriu ca premierul să fie de la PSD. Nici nu ştiu dacă este foarte bine lucrul acesta„, a spus Dragnea.
Victor Ponta a anunţat săptămâna trecută că, marţi, va prezenta propunerile sale pentru funcţia de prim-ministru. Până în acest moment, pentru funcţia de viitor premier au fost vehiculate numele lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi preşedintele PLR, şi George Maior, actualul şef al SRI. Călin Popescu Tăriceanu a mai deţinut această funcţie timp de patru ani. O altă variantă ar fi Teodor Meleşcanu, potrivit unor surse politice citate de România TV. Rămâne de văzut dacă scorul mai mic decât cel din sondaje, obţinut de acesta îl va scoate din joc.