Victor Pona nu a exclus ab initio eventualitatea unui al treilea acord cu Fondul Monetar Internaţional, însă acesta va trebui să aibă la bază o altă viziune decât cele anterioare. „Nu-l exclud, dar vreau foarte mult să nu mai fim trataţi ca elevul din prima bancă care face tot ce spune profesorul, apoi mai este şi tras de urechi pentru că este în prima bancă„, a spus premierul.
Acesta a apreciat că un obiectiv esenţial pentru România este reducerea decalajelor faţă de statele Europei de Vest, obiectiv care presupune unele cheltueili mai mari pe anumite domenii, premierul exemplificând cu infrastructura. „Sunt nişte lucruri ce ţin de specificul României şi de nevoile ei de dezvoltare”, a afirmat Victor Ponta.
El a arătat că Fondul s-a opus unor măsuri luate de guvernul său şi care, ulterior, s-au dovedit de succes, cum ar fi reducerea TVA-ului la pâine. „Ei sunt mai pesimişti, s-au învăţat cu guvernul Boc”, a conchis Ponta.
România ar putea negocia un nou tip de acord cu Fondul Monetar Internaţional, după ce va expira cel actual, a apreciat premierul Victor Ponta pe 17 decembrie 2014.
Noul acord ar putea însemna o linie flexibilă de credit, aşa cum a creat FMI în 2009 pentru ţările cu evoluţii economice bune. Această linie de credit presupune mai puţine condiţii decât acordul actual.
„Dacă reuşim să încheiem acordul de asistenţă cu succes, şi cred că vom reuşi, nu va mai fi nevoie de un nou acord de precauţie (…) Poate putem să discutăm un alt aranjament. Cred că sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, ca în cazul Poloniei, de exemplu”, a spus Ponta.