„Cred că avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier şi sunt foarte hotărât, pe baza experienţelor altor ţări europene, să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abaterile pe drumurile publice. Este inadmisibil câţi oameni şi-au pierdut viaţa în aceste zile„, a declarat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Victor Ponta a afirmat că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave, dar pentru ca acest lucru să devină posibil actuala Constituţie trebuie modificată.
„În România nu se poate decât dacă va fi de acord preşedintele Comisiei Constituţionale să modificăm la Constituţie acest lucru. Sunt ţări care confiscă maşina cu care s-a încălcat grav legea rutieră. Noi nu avem voie conform Constituţiei actuale, dar mie nu mi s-ar părea excesiv în anumite situaţii şi vă spun ca fost motociclist că ar trebui să confiscăm şi motociclete, nu doar maşini”, a spus Ponta.
Premierul a mai declarat că doreşte o implementare mai dură a legislaţiei rutiere, arătând că problema României ţine de faptul că există prea multă „lejeritate” a participanţilor la trafic faţă de sancţiunile legale aplicate de poliţişti, permisele se dau la „oricine” şi „toată lumea” este instructor.
„Există o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale de Automobilism care prevede o strategie de politici publice pentru diminuarea accidentelor rutiere. Nu e problema României, e a omenirii, a Europei. Dar nu vreau să trăim cu minciuna că totul e de la infrastructură. Nu poţi avea reguli ca Franţa şi Germania neavând aceeaşi infrastructură, dar în România avem o problemă de implementare a regulilor, o problemă de autoritate”, a spus Ponta.
El a arătat că nu există o sigură măsură prin care să se reducă numărul de accidente rutiere, cum ar fi dublarea amenzilor, ci este vorba despre implementarea unor strategii întregi, aşa cum au făcut alte ţări, ca, de exemplu, Franţa.
„E o strategie din alte ţări, sunt hotărât să încercăm implementarea în România. Rezultatele nu vin peste noapte, ci în nişte ani”, a mai spus Ponta.
În ultimele şapte zile, 22 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere, iar peste 100 au fost rănite. Principala cauză a producerii accidentelor a fost viteza excesivă. În aceeaşi perioadă, circa 5.000 de şoferi au fost sanctionaţi şi 300 dintre ei au rămas fără permis.
Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Rutiere afirmă că numărul accidentelor au scăzut simţitor faţă de aceeaşi perioadă a anului.
„Statistic vorbind, faţă de aceeaşi perioadă din an, accidentele s-au redus la jumătate. Este un fapt îmbucurător”, a declarat la România TV George Grigore, comişar-şef Direcţia Poliţiei Rutiere.