Cu această ocazie, prim-ministrul a transmis un mesaj de felicitare pentru realizările agenților de poliție de frontieră de-a lungul vremii, acestea reprezentând o piatră de temelie pentru eforturile depuse de România în sensul avansării procedurilor de aderare la spațiul Schengen.
„Odata cu intrarea României în Schengen, veți răspunde de tot spațiul european. Ucraina, frontiera maritimă, Moldova – sunt noi provocări. Totodată, vreau să îi felicit pe cei care, recent, au salvat refugiații de pe Marea Neagră”, a spus Victor Ponta.
Totodată, împlinirea a 150 de ani de la formarea instituției are o importanță simbolică deosebită în privința capacității statului român de a se moderniza și dezvolta într-un mod durabil, Guvernul având cel mai important rol activ în întărirea instituțiilor României și în asigurarea condițiilor propice pentru funcționarea și integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.
„Calitatea profesională a polițiștilor de frontieră nu a fost pusa niciodata la îndoială. Sunteți o instituție care a evoluat în bine și aveți o conducere profesionistă. Aveți mijloace tehnice, nu cât va doriți, dar la un standard destul de înalt”, a adăugat șeful Executivului.
Procesul de modernizare demarat în ultimii ani a dus Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor similare din Uniunea Europeană din punct de vedere a standardelor și sistemului integrat de securizare a granițelor. România, aflându-se la periferia UE, are una dintre cele mai moderne sisteme de monitorizare și intervenție, un proiect are a început în 2004 și a costat aproape un miliard de euro, totul fiind coordonat prin intermediul Centrului de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.
Poliția de Frontiera are o veche tradiție în asigurarea ordinii la granițele române. Data de 24 iulie a fost desemnată drept Ziua Poliției de Frontieră Române datorită emiterii Înaltului Decret Domnesc din 24 iulie 1864 de către domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care prevedea unirea corpurilor grinicerești ale Moldovei și Țării Românești.
La 150 de ani de la crearea instituției, Poliția de Frontieră Română are în responsabilitate aproximativ 3.150 kilometri de graniță și este o instituție de bază a statului român, care face parte din aparatul Ministerului Administrației și Internelor.
Printre atribuțiile ce îi revin se numără supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale si a criminalității transfrontaliere și respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență. Agenții de frontieră se confruntă permanent cu probleme diverse care implică tentative ilicite de tranzitare a granițelor, pornind de la migrația ilegală, traficul cu stupefiante, armament și autoturisme furate și terminând cu aspectele privind contrabanda.