Victor Ponta: Odată cu intrarea României în Schengen, Poliţia de Frontieră va răspunde de tot spaţiul european

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la ceremonia dedicată sărbătoririi a 150 de ani de existenţă instituţională a Poliţiei de Frontieră Române, organizată la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Capitală.
Iulian Tudor
24 iul. 2014, 12:33
Victor Ponta: Odată cu intrarea României în Schengen, Poliţia de Frontieră va răspunde de tot spaţiul european

Cu această ocazie, prim-ministrul a transmis un mesaj de felicitare pentru realizările agenților de poliție de frontieră de-a lungul vremii, acestea reprezentând o piatră de temelie pentru eforturile depuse de România în sensul avansării procedurilor de aderare la spațiul Schengen.

„Odata cu intrarea României în Schengen, veți răspunde de tot spațiul european. Ucraina, frontiera maritimă, Moldova – sunt noi provocări. Totodată, vreau să îi felicit pe cei care, recent, au salvat refugiații de pe Marea Neagră”, a spus Victor Ponta.

Totodată, împlinirea a 150 de ani de la formarea instituției are o importanță simbolică deosebită în privința capacității statului român de a se moderniza și dezvolta într-un mod durabil, Guvernul având cel mai important rol activ în întărirea instituțiilor României și în asigurarea condițiilor propice pentru funcționarea și integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.

VICTOR PONTA: VOI CANDIDA la prezidenţiale. Voi cere marţi sprijinul PSD. ANTONESCU, cel mai dificil adversar

„Calitatea profesională a polițiștilor de frontieră nu a fost pusa niciodata la îndoială. Sunteți o instituție care a evoluat în bine și aveți o conducere profesionistă. Aveți mijloace tehnice, nu cât va doriți, dar la un standard destul de înalt”, a adăugat șeful Executivului.

Procesul de modernizare demarat în ultimii ani a dus Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor similare din Uniunea Europeană din punct de vedere a standardelor și sistemului integrat de securizare a granițelor. România, aflându-se la periferia UE, are una dintre cele mai moderne sisteme de monitorizare și intervenție, un proiect are a început în 2004 și a costat aproape un miliard de euro, totul fiind coordonat prin intermediul Centrului de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Poliția de Frontiera are o veche tradiție în asigurarea ordinii la granițele române. Data de 24 iulie a fost desemnată drept Ziua Poliției de Frontieră Române datorită emiterii Înaltului Decret Domnesc din 24 iulie 1864 de către domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care prevedea unirea corpurilor grinicerești ale Moldovei și Țării Românești.

La 150 de ani de la crearea instituției, Poliția de Frontieră Română are în responsabilitate aproximativ 3.150 kilometri de graniță și este o instituție de bază a statului român, care face parte din aparatul Ministerului Administrației și Internelor.

Printre atribuțiile ce îi revin se numără supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale si a criminalității transfrontaliere și respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență. Agenții de frontieră se confruntă permanent cu probleme diverse care implică tentative ilicite de tranzitare a granițelor, pornind de la migrația ilegală, traficul cu stupefiante, armament și autoturisme furate și terminând cu aspectele privind contrabanda.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Lidl bagă la raft de joi, 17 aprilie, cinci produse Parkside pe care românii se bat să le cumpere. Au prețuri excelente înainte de Paște și se vor vinde ca pâinea caldă
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
România, amenințată de o pană de curent? Cât de mare e pericolul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
L-au demolat pe Călin Georgescu. Verdictul judecătorilor a venit astăzi, 15 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți