Victor Ponta se află, până pe 3 septembrie, într-o vizită oficială în China, la invitația Premierului Consiliului de Stat al R. P. Chineze, Li Keqiang. Vizita are în vedere continuarea discuțiilor începute în 2013 la București, cu ocazia Reuniunii China – Europa Centrală și de Est.
Victor Ponta a participat deja, la Beijing, la o reuniune economică alături de reprezentanții principalelor companii și bănci chineze care derulează afaceri sau doresc să investească în România, ocazie cu care a subliniat dorința țării noastre de a dezvolta relația economică și de a deveni poarta de intrare în Uniunea Europeana a schimburilor comerciale între Europa și China, iar schimburile comerciale directe se pot concentra mai ales pe zona agriculturii.
Prim-ministrul român va avea luni și convorbiri oficiale cu premierul chinez Li Keqiang, iar în acest context vor fi semnate şi o serie de documente bilaterale privind cooperarea financiară, precum şi dezvoltarea unor proiecte comune pe zonele de energie şi construcţii civile, investiții care vor genera oportunități economice și locuri de muncă în țară.
Cu această ocazie, premierul a participat la coordonarea pozițiilor privind procesul de desemnare a conducerii instituţiilor europene, declarându-și susținerea pentru numirile în funcție ale premierului polonez Donald Tusk ca Președinte al Consiliului European și a ministrului de Externe italian, Federica Mogherini, ca Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE.
Totodată, Ponta a discutat și despre actuala situație politică din regiunea de Est a Europei, subliniind că că interesul UE şi al României este de a sprijini Ucraina, dar totodată de a nu escalada conflictul cu Federația Rusă, în condițiile în care poziția NATO trebuie să fie una unitară și coordonată inclusiv cu SUA.
Victor Ponta a mai întreprins săptămâna trecută două vizite externe de maximă importanță, prima în Republica Moldova și a doua în Turcia.
Premierul vizitat Republica Moldova de Ziua Independenței vecinilor noștri (27 august), ocazie cu care a participat la mai multe evenimente, printre care inaugurarea gazoductului Iași-Ungheni, inaugurarea noului centru SMURD Moldova, ceremonia de depunere de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare, ceremonia de donare a 25.000 de cărți bibliotecilor și școlilor din Moldova și vizita la o grădiniță aflată în constructie.
Departamentului de Stat al SUA și comisarul european pentru Energie al Uniunii Europene au lăudat lăudat eforturile depuse de șefii celor două Guverne pentru realizarea proiectului comun al gazoductului Iași-Ungheni, care reprezintă o noua punte pentru Moldova către Europa și un pas important către obiectivul creșterii independenței energetice a acestui stat prin diversificarea aprovizionării cu gaze naturale, dar și pentru îmbunătățirea securității din regiune.
Iar joi seara, pe 28 august, prim-ministrul s-a deplasat și în Turcia, unde a participat la ceremonia oficială de transfer al mandatului între fostul Președinte al Republicii Turcia, Abdullah Gül și noul Președinte, Recep Tayyip Erdoğan.
Mai mult, prim-ministrul a anunțat că în perioada 23-25 septembrie va merge la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite (ONU) din New York, pentru a prezenta poziţia României faţă de situaţia politică internaţională, dar și pentru a avea o întalnire cu cele mai importante companii din domeniul energiei din SUA.