„Singurul efect direct pe care îl avem este pierderea acelui top-up, acel 10% în plus pe care îl primim ca şi cofinanţare de la UE. Practic, e vorba de 1,7 miliarde de lei pe an, deci 150 de milioane lei pe lună, deci 30-35 de milioane de Euro pe care îi piedem în fiecare lună de la Comisia Europeană, pentru că în loc de 95% cofinanţare primim doar 85%. Deci, dacă vreţi, primul calcul al acestei supărări a preşedintelui – 150 milioane de lei pe lună pe care îi pierdem de la Comisia Europeană”, a spus Ponta.
În ce priveşte efectele indirecte, premierul a spus că acestea vor putea fi cuantificate în funcţie de evoluţia în zilele următoare ale cursului de schimb şi a dobânzilor la împrumuturile contractate de statul român de pe pieţele internaţionale.
Ponta a exclus o renegociere a clauzei din memorandum referitoare la creşterea accizei la carburanţi susţinând că acordul cu FMI nu va mai fi suspendat doar atunci când preşedintele Traian Băsescu va semna memorandumul în forma în care a fost convenit iniţial.
„După cum ştiţi foarte bine, FMI a anunţat că şi-a anulat şedinţa board-ului din luna decembrie în care trebuia să aprobe noua scrisoare de intenţie şi memorandumul. La un moment dat, după ce preşedintele acceptă ideea că trebuie să facem o comisie de anchetă, probabil că o să semneze”, a conchis premierul.