Prim-ministrul a exclus posibilitatea scoaterii Poliţiei Rutiere din subordinea directă a Ministerului de Interne în acest an deoarece Poliţia Rutieră se află în plin proces de reorganizare şi trebuie implmentat şi noul Cod Rutier care urmează să fie adoptat.
„Poliţia Rutieră, cel puţin pentru o perioadă, nu merge către autorităţile locale (…) Evoluţia viitoare va fi să meargă la administraţiile locale, dar nu suntem încă pregătiţi”, a declarat Ponta.
Pentru ca acest transfer să aibă loc, trebuie finalizată în prealabil reorganizarea Poliţiei Rutiere, inclusiv printr-un sistem centralizat şi ierarhizat care să standardizeze aplicarea viitoarei legislaţii rutiere astfel încât să nu apar abuzuri în aplicarea ei, a explicat premierul.
În schimb, mai multe instituţii ar putea să treacă în administrarea aleşilor locali, printre cele luate în calcul fiind direcţiile agricole, direcţiile de sănătate publică şi inspectoratele şcolare, porturile fluviale ş.a. „Trecerea se va face şi cu oameni şi cu buget”, a spus Ponta.
La rândul său, Crin Antonescu a precizat că delegaţia PNL la discuţia de marţi pe descentralizare va fi condusă de către primarul Sibiului, Klaus Johannis. „Urgenţa este pregătirea bugetului. În funcţiile de deciziile luate referitoare la unde şi câtă descentralizare, toate aceste lucruri trebuie să intre în construcţia bugetului”, a declarat Antonescu.