Victor Ponta: Proiectul de lege depus de MRU, o lege pentru samsari

Propunerea legislativă privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist, depusă de senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu, preşedintele Partidului Forţa Civică, este o lege pentru ''samsari'', a declarat marţi seara premierul Victor Ponta.
Romania TV
12 mart. 2013, 20:40
Victor Ponta: Proiectul de lege depus de MRU, o lege pentru samsari

Potrivit acestuia, proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament, este o lege care pune capăt acestor ”samsari” şi care totodată face dreptate proprietarilor, informează Agerpres.

Aceşti samsari sunt în continuare foarte influenţi. Am văzut proiectul de lege depus de dl senator Mihai-Răzvan Ungureanu. Este pentru samsari. Este exact omul care acum în urmă cu un an zicea să dăm 15 la sută. Acum, după un an, după redistribuire, şi-a dat seama că trebuie să dăm chiar mai mult, să dăm la samsari”, a spus Victor Ponta la finalul reuniunii USL care a avut loc la Palatul Parlamentului.

El a criticat între altele propunerea privind arestarea de judecători „pentru că au aplicat legea şi n-au vrut să dea samsarilor care îl susţin pe dl Ungureanu – samsari din România şi din străinătate”.

„Este o lege (n.r. legea Guvernului) care face dreptate proprietarilor şi pune capăt samsarilor susţinuţi politic de cei care au depus zilele trecute un proiect de lege. (…) Este o problemă a României de 70 de ani încoace, în care toate partidele – şi PNL şi PSD şi PDL – care au fost la guvernare au adoptat diverse acte normative. Şi atunci nu este normal să fie soluţia USL-ului, este normal să fie asumată în credinţă de către toate forţele politice. Probabil că PP-DD o să spună că el n-a avut treabă cu chestia asta, în rest, toţi ceilalţi au adoptat acte normative. Şi UDMR a adoptat şi PDL şi PNL şi PSD au adoptat şi atunci trebuie să fie responsabilitate colectivă. Întâmplător eu sunt prim-ministru şi conduc un guvern când expiră termenul de la CEDO. Dar, dacă guvernul PDL, UDMR rezolva în anii trecuţi nu mai trebuia să-mi angajez eu răspunderea”, a arătat co-preşedintele USL.

Victor Ponta a mai spus că doreşte să vadă cine va ataca acest proiect la CCR. „Că, dacă atacă cei de la PDL, care au adoptat Legea 247, când erau la guvernare, mi se pare chiar o mare ipocrizie şi iresponsabilitate”, a adăugat el.

Premierul a dorit să precizeze că despăgubirile sunt însoţite de o evaluare, valoarea acestora fiind mai mică „după ce s-a tăiat din samsari”.

„Domnul MRU le-a evaluat parca la 16 miliarde de euro, noi ne-am mai uitat, am mai tăiat din samsarii d-lui Ungureanu, şi au rămas vreo opt miliarde. Opt miliarde nu poate da nimeni mâine, nici guvernul PDL, dându-se de trei ori peste cap, nu poate nimeni. Cine vrea să nu adoptăm legea şi să devenim de mâine imediat în situaţia de a plăti opt miliarde de euro… Vă spun ce înseamnă opt miliarde de euro, înseamnă să nu mai dăm nicio pensie până la sfârşitul anului. Vrea PDL-ul chestia asta? Să spună în Parlament: ‘Nu mai dăm nicio pensie până la sfârşitul anului, dăm la samsarii lui MRU. Nu cred că cineva poate fi atât de inconştient”, a argumentat şeful Executivului

Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Rădulescu, senatorul Mihai-Răzvan Ungureanu – preşedintele Forţei Civice, precum şi deputatul Cristian Roman, au anunţat miercuri depunerea, la Senat, a propunerii legislative privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru imobilele preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist.

Principiile care stau la baza acestei iniţiative legislative a PDL şi PC sunt obligativitatea restituirii în natură a unor imobile sau a plăţii unei despăgubiri integrale, alegerea de către persoana îndreptăţită a uneia dintre variante – restituirea în natură sau acordare unor despăgubiri, stabilirea unor termene precise pentru persoane îndreptăţite şi pentru entităţile investite de lege implicate în procesul de restituire, reglementarea şi obligativitatea respectării principiului transparenţei, precum şi respectarea principiului echităţii.

În situaţia în care nu este posibilă restituirea în natură a unui imobil, legea prevede o serie de măsuri ce pot fi luate – fie prin acordarea de obligaţiuni de stat cu scadenţă la 10 ani, aplicându-se dobânda acordată de băncile comerciale pentru împrumuturile contractate pentru construirea de locuinţe, fie prin acordarea de acţiuni la companii cu capital de stat, în cuantum de maxim 10% din acţiunile pe care le mai deţine statul la compania respectivă, la valoarea de piaţă pentru societăţile listate, respectiv la valoarea nominală la cele nelistate.

O a treia soluţie ar putea fi acordarea de despăgubiri în numerar, în mod eşalonat şi în tranşe anuale egale, după cum urmează – pentru despăgubiri în valoare de până la 300.000 euro, într-un termen de trei ani, în trei tranşe egale; pentru despăgubirile în valoare de 300.000-1.000.000 euro, într-un termen de cinci ani; iar pentru despăgubirile cu valoare mai mare de 1.000.000 euro, într-un termen de zece ani.

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Singura plajă din România unde găsești apă turcoaz ca-n Grecia. Te bucuri de nisip fin și eviți și aglomerația
Capital.ro
Se pune limită la banii cash. Românii care au interzis. Restricții privind plata în numerar
Playtech.ro
Noi detalii șocante ies la iveală despre crima din Brăila. ULUITOR ce au descoperit polițiștii despre al doilea ADN
DailyBusiness
S-a anunțat lista românilor care vor primi 20.000 de euro GRATIS de la Guvern
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Conflict aberant la „Casa Iubirii”. Scandalul i-a înfuriat pe internauți
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Dovada clară că şi-a lăsat iubita şi s-a cuplat cu ispita! La Insula iubirii plângea după ea, dar a uitat-o instant
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Oponentul lui David Popovici, acuzat ca ar fi trișat! Cine îl acuză pe Pan Zhanle de dopaj: „Nu este posibil din punct de vedere uman”
Capital.ro
Limită la plata în numerar. Se pun restricții pentru acești români care plătesc cash
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Explozie de gaze în Rusia: patru persoane decedate și 15 salvate într-un bloc din regiunea Sverdlovsk
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?