„Am luat cunoştinţă cu consternare de remarcile preşedintelui Federaţiei Ruse făcute astăzi, 6 noiembrie 2014, prin care se încearcă legitimarea Pactului Ribbentrop-Molotov şi, implicit, a consecinţelor nefaste ale acestuia. Mi se pare cu atât mai preocupant faptul că aceste «evaluări» au fost exprimate într-o întâlnire cu tineri istorici – cei care de fapt ar trebui să explice, ghidaţi doar de adevărul istoric, eliberaţi de canoane ideologice, învăţămintele tragediilor de la mijlocul secolului trecut”, a declarat Victor Ponta.
Premierul consideră că este imposibil să fie găsite justificări pentru evenimente care, pentru mulţi oameni din această parte a Europei – inclusiv milioane de cetăţeni români, „au adus atâta nefericire şi suferinţă”.
„Nicio doctrină politică, niciun interes strategic nu pot valida forţa brută, dispreţul profund faţă de destinele locuitorilor acestei părţi a Europei, jocul crud cu destinele umane şi cu dreptul internaţional, care au făcut posibil Pactul Ribbentrop-Molotov”, a mai transmis Ponta.
Totodată, prim-ministrul crede că cetățenii europeni trebuie să își readucă aminte cât de periculoase pot fi abordările ce încearcă să ignore sau să rescrie fundamentele dreptului internaţional sau adevărul istoric. „Ne îndeamnă la aceasta memoria victimelor ultimei conflagraţii, între care se numără şi cei care au plătit cu viaţa sau care au trecut prin suferinţe şi tragedii personale, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov”, a spus Victor Ponta.
În contextul în care Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea la începutul acestui an și este acuzată de susţinerea insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat recent că Tratatul de neagresiune semnat de URSS cu Germania nazistă în 1939, cunoscut ca Pactul Molotov-Ribbentrop, care a generat efecte teritoriale severe pentru România, „nu a reprezentat o problemă”.
„Este necesară o cercetare serioasă pentru a se stabili care erau metodele de politică externă în acea perioadă. Uniunea Sovietică a semnat un acord de neagresiune cu Germania. Oamenii spun: «Ah, este ceva rău». Dar ce este rău în faptul că Uniunea Sovietică nu voia să lupte, ce este rău în asta?”, a afirmat Putin, conform publicaţiei The Telegraph.
Un protocol secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prevedea că Germania nazistă şi URSS erau de acord să împartă Finlanda, Estonia, Lituania, Letonia, România şi Polonia în sfere de influenţă, notează publicaţia britanică. Kremlinul a admis existenţa protocolului secret în anul 1989.