Victor Ponta a reacţionat după ce Viorel Hrebenciuc a demisionat din funcţia de deputat după ce la Parlament s-a cerut ridicarea imunităţii sale şi încuviinţarea arestării într-un dosar în care vicepreşedintele PSD este acuzat de trafic de influenţă.
„Viorel Hrebenciuc şi-a dat seama că este folosit în campania electorlă de adversarii politici. A făcut un gest prin care mă protejează şi pe mine şi PSD şi Parlamentul de atacurile electorle din această perioadă. Îi mulţumesc pentru asta„, a declarat Victor Ponta.
Liderul PSD a explicat că decizia lui Hrebenciuc de a demisiona din Parlament îi aparţine acestuia.
„Este decizia domniei sale şi este o decizie prin care scoate justiţia din campania electorală, aşa cum era folosită începând de ieri”, a spus Ponta, precizând că nu a discutat cu Hrebenciuc în prealabil.
Întrebat dacă se aşteaptă la un astfel de gest de onoare şi din partea lui Dan Şova, pentru faptul că acesta este implicat într-un dosar de trafic de influenţă cu Hrebenciuc, Ponta a reluat afirmaţia de luni seara, respectiv că nu este ilegal să doreşti să fii preşedinte de partid.
„Să vrei să fii preşedinte al unui partid nu e ceva ilegal. Nu înţeleg de ce trebuie să arestăm pe cineva că vrea să aibă o funcţie. Şi eu am vrut să fiu preşedinte al PSD şi nu m-a arestat nimeni în 2010, din fericire. Deci, arestăm oamenii care vor să fie preşedinţi de partid ? Cred că ne întoarcem în vremea lui Ceauşescu sau a lui Stalin şi nu vreau acest lucru„, a spus Ponta.
Întrebat cu cine a negociat el pentru a ajunge preşedintele PSD, Ponta a răspuns: „Cu toată lumea”.
Referitor la declaraţiile deputatului Sebastian Ghiţă care a cerut suspendarea lui Dan Şova şi a lui Viorel Hrebenciuc din PSD după ce DNA a anunţat începe urmăririi penale a celor doi, Ponta a spus că „Sebastian Ghiţă vorbeşte în numele lui, nu are nicio calitate să vorbească în numele PSD sau al meu”.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, marţi, că VIOREL HREBENCIUC şi-a dat demisia din Parlament. Cererea de demisie a fost înregistrată la cabinetul secretarului general al Camerei.
Zgonea a precizat că demisia lui Hrebenciuc va fi anunţată în plenul Camerei, urmând să se vacanteze locul de parlamentar.
„Credem că această funcţie pe care a câştigat-o in 2012 nu trebuie sa fie un obstacol pentru domnia sa si pentru justitie. Îsi depune demisia. Conform procedurilor, o sa anunt in plen saptamana viitoare. Nu mai este nevoie de niciun vot. Ramane dosarul in Parlament pentru Ioan Adam. Viorel Hrebenciuc şi-a depus demisia, are incredere in justitie, vrea sa mearga demn si are incredere in justitie„, a declarat Zgonea.
Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede că „deputaţii pot demisiona prin cerere scrisă, adresată preşedintelui Camerei. Acesta, în şedinţă publică , îl întreabă pe deputatul respectiv dacă stăruie în demisie, iar dacă răspunde afirmativ sau nu se prezintă în Camer ă pentru a ră spunde, cu toate că fost înştiinţat, preşedintele declară locul vacant”.
Zgonea a precizat însă că, până la o decizie definitivă a instanţei, Hrebenciuc rămâne membru PSD.
Odată cu demisia din Parlament, dosarul lui Viorel Hrebenciuc nu va mai merge la Înalta Curte de Casaţie, ci la o instanţă inferioară, probabil Tribunal. Procurorii vor cere arestarea lui Hrebenciuc în instanţă.
Viorel Hrebenciuc a fost ales deputat la scrutinul din 2012 în circumscripţia electorală nr.4 Bacău, colegiul uninominal nr.9.
Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor urmau să analizeze marţi cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de încuviinţare a arestării preventive a deputaţilor PSD Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, în Dosarul retrocedărilor ilegale.
Potrivit DNA, în cursul anului 2012, deputatul Ioan Adam le-a solicitat judecătorilor Lorand Andras Ordog şi Gabriel Uţă să admită o cale extraordinară de atac, pronunţând o hotărâre judecătorească (decizia nr. 231/ R/ 17.04.2012 a Tribunalului Covasna) în favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (naşul de cununie al deputatului), în contradicţie evidentă cu principiile de drept, cu starea de fapt reală şi cu practica anterioară a aceloraşi judecători şi a tuturor celorlalte instanţe care soluţionaseră cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier şi 50 de ha de teren agricol pe raza judeţului Bacău, creând un prejudiciu în sarcina RNP Romsilva de 303.888.615 euro.
Sebastian Ghiţă: Cer suspendarea domnilor Şova şi Hrebenciuc din PSD
‘Imediat după ce a obţinut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/ R/ 2012 a Tribunalului Covasna, Adam Ioan, împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza, Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit şi coordonat un grup ce urmărea să obţină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influenţă sau folosirea nelegală a influenţei cu scopul de a urgenta punerea în posesie şi eliberarea titlului de proprietate, precum şi o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menţionată’, arată DNA.
Viorel Hrebenciuc mai este urmărit penal în dosarul CNA şi într-un al dosar în care este acuzat de trafic de inffuenţă.
În acest ultim dosar, este urmărit penal şi senatorul PSD Dan Şova, acuzat de procurorii DNA pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
Potrivit unui comunicat al DNA, la data de 17 octombrie 2014, Viorel Hrebenciuc şi-ar fi folosit influenţa faţă de Dan Şova în scopul de a-l determina să iniţieze o propunere legislativă privind amnistia şi graţierea unor pedepse.
De asemenea,, Viorel Hrebenciuc (PSD), este acuzat de procurori că a făcut trafic de influenţă pe lângă un fost şef de serviciu de protecţie pentru a obţine informaţii cu privire la anchetele penale derulate împotriva sa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Deputatul PSD Sebastian Ghiţă a declarat, luni, că Dan Şova şi Viorel Hrebenciuc au greşit faţă de PSD şi că aceştia trebuie să se pună la dispoziţia justiţiei.
DNA a cerut ridicarea imunităţii şi încuviinţarea arestării lui Viorel Hrebenciuc