„Domnul Victor Ponta a luat act de faptul că IPP a acceptat organizarea unei dezbateri electorale la care să participe toți cei 14 candidați înscriși în cursa pentru alegerile din 2 noiembrie. Victor Ponta isi mentine punctul de vedere si reiterează că aceasta este singura formulă corectă, prin care toți candidații își pot prezenta programele, fără aplicarea unor criterii arbitrare referitoare la participarea la dezbateri”, se arată în comunicatul PSD.
Victor Ponta susţine că şi-a exprimat punctul de vedere asupra formatului unei asemenea dezbateri încă din data de 7 octombrie. „Prin urmare, imediat ce toți ceilalți 13 candidați vor confirma participarea la dezbaterea electorală propusă de IPP, va fi formulat și un răspuns oficial din partea domnului Victor Ponta”, a anunţat Gabriela Firea.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la Târgovişte, întrebat dacă va accepta propunerea IPP de a participa la o dezbatere electorală cu primii şase candidaţi cotaţi de sondaje, că o astfel de dezbatere trebuie să îi includă pe toţi cei 14 candidaţi. Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a precizat că organizaţia pe care o reprezintă nu este obligată să organizeze o dezbatere cu toţi candidaţii.
Întrebat dacă va da curs propunerii IPP de a participa la o dezbatere electorală cu primii şase candidaţi cotaţi de sondaje, Victor Ponta a răspuns: „Cu toţi 14, da. Primii şase… în ce ordine? În ordine alfabetică? În ordinea numărului de pe tricou?”.
Dacă e după sondaje, nici nu mai trebuie să facem alegeri, am câştigat alegerile eu. Aici nu e cu sondaje. Aici sunt 14 candidaţi, în turul II vom fi cu siguranţă doi şi atunci cred şi lansez încă o dată invitaţia. Dacă suntem toţi 14, ne vedem înainte de primul tur. Dacă în turul II cel care intră sau cea care intră acceptă, eu cred că trebuie să avem patru dezbateri pe politică externă, siguranţă naţională, economie, ordine constituţională.”
Ponta a arătat că sondajele au o valoare relativă. „Acuma eu nu ştiu cu cine să discut şi nu ştiu de ce este mai bun un candidat care fuge de Înalta Curte, să nu-l prindă cumva cu dosarul, şi unul care nu stă în sondaje foarte bine. Sondajele au o valoare, sigur, relativă, dar nu văd cum putem să facem altfel”, a spus Ponta.
Directorul adjunct al IPP, Adrian Moraru, a declarat organizaţia pe care o reprezintă nu este obligată să organizeze o dezbatere cu toţi cei 14 candidaţi la prezidenţiale.
„Nu este discriminare faţă de ceilalţi candidaţi faptul că nu i-am invitat pe toţi la dezbatere. IPP îşi doreşte o dezbatere eficientă cu un număr de candidaţi după criteriul intenţiei de vot pe care o au. Am ales şase. Noi le dăm într-un interval de 3 ore posibilitatea să vorbească 5 minute pe fiecare temă, asta înseamnă că în jumătate de oră fiecare dintre ei în îşi pot expune ideile. Cu 14 candidaţi, vorbesc patru minute, apoi tac o oră, mai vorbesc din nou 4 minute, apoi tac o oră şi vorbesc iar 4 minute. Nu avem obligaţia să facem această dezbatere cu 14 candidaţi, televiziunile, în schimb, care se supun legislaţiei electorale trebuie să facă cu toţi 14”, a spus Moraru într-o conferinţă de presă.
El a adăugat că mai mult de jumătate din cei şase candidaţi care au fost invitaţi au confirmat prezenţa, iar despre acest lucru IPP va face o comunicare publică la sfârşitul zilei de vineri.
‘Nu ţinem neapărat să o facem noi această dezbatere, dar eu ca cetăţean doresc să văd o dezbatere. Nu contează cine o face şi unde se face. Am dreptul la această dezbatere ca alegător, măcar la una. I-am întrebat pe candidaţi dacă au mai primit invitaţii şi ne-au spus că nu există nicio altă propunere concretă de dezbatere. Există o propunere generală făcută de Victor Ponta fără un loc, o zi, unde să se vadă. Tot ce am propus noi este negociabil – loc, format, oră, moderatori – noi nu dorim să le impunem nimic. Noi suntem acolo să nu existe vreun derapaj’, a precizat Moraru.