„Obiectivul meu nu era să-l schimb pe domnul Fenechiu, obiectivul meu era să încerce şi procedura de privatizare a CFR Marfă şi să deblocheze Programul Operaţional Sectorial de Transport. Amândouă obiectivele sunt în derulare, când se termină tragem linie şi vedem dacă şi-a îndeplinit sau nu sarcinile”, a subliniat Victor Ponta, după ce s-a întâlnit cu noii şefi ai Parchetelor, potrivit Agerpres.
În opinia sa, nu se poate vorbi de un eşec al privatizării CFR Marfă, iar anularea licitaţiei nu este din vina Ministerului Transporturilor.
„Sper să nu fie până la capăt un eşec. Aseară s-a anulat o procedură şi s-a pornit alta. Anularea de aseară nu a fost din cauza ministerului, ci din cauza faptului că cele trei companii, fiecare dintre ele avea lipsă un document şi atunci aveam varianta să o anulăm de tot şi să o lăsăm baltă sau să reluăm procedura în aşa fel încât să dăm timpul necesar, cred că maxim o săptămână, în care practic să se completeze ofertele depuse. Toate cele trei companii sunt companii serioase, sunt companii puternice, nu sunt companii fantomă, însă, probabil şi din cauza termenelor foarte scurte pe care le-am pus, avem acest dead-line al board-ului FMI, probabil că n-au reuşit la timp să aducă absolut toate documentele”, a spus Ponta.
Întrebat de jurnalişti de ce există o diferenţă de tratament între Relu Fenechiu, care are un dosar penal pe rol, şi Floarea Şerban, demisă din funcţia de secretar Ministerului Apărării la scurt timp după DNA a pus-o sub acuzare pentru modul în care a achiziţionat locuinţa de serviciu, Ponta a răspuns: „N-are nici o legătură una cu alta”.
„Domnul Fenechiu este cercetat, trimis în judecată într-o acuzaţie referitoare (…) cred că e în urmă cu vreo zece ani, e o faptă (…) deci n-are nici o legătură cu activitatea dânsului de ministru sau de om politic. Doi – eu cer un singur lucru, pentru că am avut alte situaţii, am avut cu Chiuariu, care a fost schimbat din funcţie şi achitat, am avut cu Păcuraru care a fost schimbat din funcţie şi achitat, am avut cu Atanasiu schimbat din funcţie şi achitat. Eu aştept şi sunt convins că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, foarte rapid, va da o decizie în primă instanţă. Decizia, dacă este de condamnare, domnul Fenechiu pleacă în aceeaşi zi, dacă decizia este de achitare, cu atât mai mult, înseamnă că a avut dreptate”, a adăugat Ponta.
Miercuri, 15 mai, toate cele trei oferte depuse pentru privatizarea CFR Marfă au fost respinse de Comisia de privatizare din Ministerul Transporturilor, în urma verificării şi analizării documentaţiilor de participare depuse de potenţialii investitori la procedura de precalificare în cadrul procesului de privatizare a companiei CFR Marfă.
Potrivit ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, ofertele depuse de către cele trei companii precalificate în cursa pentru privatizarea CFR Marfa au fost incomplete, însă procedura de privatizare va fi reluată şi termenul stabilit iniţial de anunţare a câştigătorului va fi respectat.
Companiile care au depus oferte pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni (51%) la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă ”CFR Marfă” sunt OmniTRAX Inc. (SUA), Grup Feroviar Român (GFR) şi Asocierea Transferoviar Grup – Donau-Finanz GMBH.