Noul acord ar putea însemna o linie flexibilă de credit, aşa cum a creat FMI în 2009 pentru ţările cu evoluţii economice bune. Această linie de credit presupune mai puţine condiţii decât acordul actual.
„Dacă reuşim să încheiem acordul de asistenţă cu succes, şi cred că vom reuşi, nu va mai fi nevoie de un nou acord de precauţie (…) Poate putem să discutăm un alt aranjament. Cred că sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, ca în cazul Poloniei, de exemplu„, a spus Ponta.
Premierul Victor Ponta a anunţat pe 9 decembrie, după o nouă rundă de negocieri, că s-a ajuns la „un acord de principiu” cu FMI şi Comisia Europeană pentru bugetul pe 2015. Ponta a precizat că bugetul pentru anul viitor se construieşte pe baza unei creşteri economice de 2,5% şi pe un deficit pe cash de 1,83% şi a arătat că acesta nu va conţine nicio taxă sau impozit suplimentar.
„Datele pe care se construieşte bugetul: deficit de 1,83% din PIB, este deficit pe cash, este un deficit care arată rigoare bugetară. Nu sunt puse presiuni pe cheltuieli. Vom avea venituri de 225 de miliarde de lei, iar 13 miliarde e deficitul. Estimarea de creştere economică este de 2,5%. Pentru proiecte cofinanţate sunt prevăzute sume suplimentare, 19 miliarde lei pentru proiecte europene, plus 9 miliarde pentru autorităţi locale”, a declarat premierul Victor Ponta.
De asemenea, premierul a mai spus că nu va exista nicio taxă suplimentară pe 2015. Mai mult, se reduce taxa pe construcţii speciale.
O altă măsură economică vizează sectorul turismului. Astfel, de la 1 ianuarie 2015, se va reduce TVA-ul la pachetele all-inclusive din turism de la 24% la 9%, impactul bugetar fiind de 100 de milioane de lei.