Victor Ponta a declarat că România va acorda în continuare tot sprijinul necesar Republicii Moldova. ‘Dincolo de sentimente, să facem şi lucruri bune: să construim şcoli şi grădiniţe în Republica Moldova, să finalizăm gazoductul Iaşi-Ungheni, să implementăm Acordul privind intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale (SMURD), să lansăm noi investiţii româneşti în Republica Moldova’, a spus Victor Ponta, citat într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale de la Chişinău.
Premierul român s-a arătat încrezător că populaţia din Republica Moldova va susţine cu un entuziasm sporit ideea de integrare europeană pe măsură ce se vor deveni vizibile efectele integrării. ‘Cetăţenii României au devenit proeuropeni într-o proporţie covârşitoare odată cu abolirea regimului de vize pentru Uniunea Europeană. Şi cetăţenii Republicii Moldova vor beneficia în curând de dreptul de circulaţie liberă în spaţiul Schengen’, a notat Victor Ponta.
Nicolae Timofti i-a mulţumit lui Victor Ponta pentru susţinerea fermă acordată Republicii Moldova de către autorităţile de la Bucureşti în procesul de integrare europeană. ‘Am parafat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi cu susţinerea României care, alături de celelalte state ale Uniunii, ne ajută foarte mult în procesul de integrare europeană. Pe plan bilateral, este important ca relaţia dintre statele noastre să capete şi mai multă consistenţă, prin finalizarea proiectelor economice comune’, a spus Nicolae Timofti.
El şi-a exprimat convingerea că Republica Moldova va continua parcursul său european în pofida presiunilor externe. ‘Presiunile externe la care suntem supuşi nu ne vor împiedica să semnăm anul acesta Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană’ a subliniat Nicolae Timofti.
Victor Ponta a efectuat vineri o vizită la Chişinău, în timpul căreia a mai avut întrevederi cu premierul Iurie Leancă şi cu preşedintele parlamentului Igor Corman. De asemenea, şeful guvernului român a participat la deschiderea Forumului moldo-român ‘Promovarea participării comune la Programele Europene în domeniul ştiinţei şi educaţiei’. Totodată, au fost semnate Acordul privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţă medicală şi Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerele Educaţiei din cele două state.