La ceremoniile de la Carei au ajuns, în jurul orei 11.00, premierul Victor Ponta, împreună cu mai mulţi miniştri, între care vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Apărării, Mircea Duşă, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Ulterior, la ceremonie a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a dat mâna cu autorităţile locale prezente şi cu reprezentanţii Armatei, dar nu şi cu premierul Victor Ponta şi cu membrii Guvernului. Aceasta este prima participare comună a preşedintelui şi a premierului la un eveniment, de la debutul campaniei electorale.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă, la Carei, cu ocazia Zilei Armatei Române, că nu va putea fi convins niciodată că, în al Doilea Război Mondial, trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie.
„Vorbim prea puţin de prima poarte a celui de-al Doilea Război Mondial. Şi acolo au căzut ostaşi români care au executat ordinul politicienilor. Niciodată, nimeni n-o să mă convingă că trecerea Prutului a fost o greşeală în istorie. Poate este discutabilă trecerea Nistrului, dar Armata Română, prin tradiţie, şi-a apărat teritoriul naţional, or teritoriul dintre Prut şi Nistru a fost şi este pământ românesc”, a afirmat Traian Băsescu, în discursul rostit la manifestările de la Carei.
El a menţionat că Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români, care au căzut la datorie, care au dispărut, sau au fost răniţi, fără a uita de ostaşii din Războiul de Independenţă şi Primul Război Mondial.
„Aş vrea astăzi să mulţumesc Armatei Române pentru modul cum şi-a făcut datoria în Irak, în Afganistan, în Balcani, în Kosovo în mod deosebit, dar şi în misiunile pe care le-am îndeplinit în Africa”, a spus Traian Băsescu.
„La mulţi ani, Armata română. Comandantul Armatei vă mulţumeşte”, şi-a încheiat discursul preşedintele Traian Băsescu, urmat de alauze şi huiduieli din mulţime.
Prim-ministrul Victor Ponta a transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Armatei Române, un mesaj în care își exprimă prețuirea pentru militarii români și le mulțumește acestora pentru tot ceea ce au făcut și fac pentru apărarea libertății.
Sâmbătă se împlinesc 70 de ani de la momentul din 25 octombrie 1944, de la Carei, care a reprezentat ultima victorie a Armatei Române în lupta cu trupele ungaro-germane.
Ziua Armatei României este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în marile garnizoane din ţară, în bazele din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militari români şi în ţările în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării sau are reprezentanţe militare.
În Bucureşti, militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage sâmbătă cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – b-dul Regina Elisabeta – b-dul Eroilor Sanitari – str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu – şoseaua Cotroceni – b-dul Iuliu Maniu – b-dul Vasile Milea – b-dul Timişoara.
La Carei, în cadrul unei expoziţii statice, vor fi prezentate elemente de tehnică, echipament şi armament din înzestrare iar o grupă de militari profesionişti va executa un exerciţiu de mânuire a armamentului. La Satu Mare, ceremonia de depuneri de coroane de flori va avea loc tot sâmbătă, la Monumentul Ostaşului Român.