Oficialul de la Moscova a avertizat că Rusia va lua măsuri în contextul preluării de către armata americană a comenzii asupra bazei militare de la Deveselu, adăugând că „Statele Unite îşi implementează treptat programul european de apărare antirachetă fără a lua în considerare interesele securităţii regionale”.
Drept răspuns, Victor Ponta a subliniat că „România este un stat membru al NATO și un aliat de încredere al SUA și UE”, care „dorește să aibă un rol de echilibru în regiune”.
Ambasadorul rus la NATO, avertisment dur cu privire la baza de la Deveselu
Vocația României este una pacifistă, consideră prim-ministrul, care a reiterat câteva dintre obiectivele naționale de politică externă: „obținerea independenței energetice, întărirea securității în zona Mării Negre și sprijinirea parcursului către integrare europeana al Republicii Moldova, Ucrainei, Georgiei, Serbiei și țărilor din Balcani.”
Mai mult, Victor Ponta a declarat că „România face parte dintr-un sistem de valori european și transatlantic care nu poate închide ochii la ce s-a întâmplat în Crimeea și la încalcarea principiilor de drept internațional”, iar „amenințările la adresa securității din regiune nu ajută la găsirea de soluții pentru o mai bună cooperare”.
„Pozitia țării noastre este una clară și ferma – stăm alături de aliații noștri din NATO, de SUA și de UE”, a concluzionat Victor Ponta.
Armata americană a preluat vineri comanda bazei militare de la Deveselu, unde vor fi implementate elemente ale scutului de apărare antirachetă, în cadrul unei ceremonii prezidate de comandantul Forţelor Navale pentru regiunea Africa şi Asia de Sud-Vest, contraamiralul John Scorby.