„Când vorbim de locuri de muncă, de companii care plătesc taxe şi impozite trebuie să intervii cât mai puţin, iar justiţia, când îl prinde pe cel vinovat, îl pedepseşte pe el, nu pe cei care lucrează acolo”, a subliniat premierul Victor Ponta.
Premierul a arătat că, dincolo de importanţa depistării neregulilor de la Lukoil, se punea şi problema salariaţilor care şi-au făcut treaba dar riscau să nu-şi primească salariile, mai ales după ce preşedintele Băsescu le-a recomandat şefilor Lukoil să părăsească ţara.
„Dincolo de isteria politico-electorală, am făcut un lucru pe care orice prim ministru trebuia să-l facă: am spus foarte bine, felicitări procurorului, ANAF dacă aţi prins evaziune fiscală; luaţi măsuri de sancţionare penală a directorului sau a cui a făcut-o şi de recuperare a prejudiciului. Nu veniţi să spuneţi că joi 3.500 de oamni nu-şi iau salariile, că ei nu au nicio vină, ei au muncit”, a punctat Ponta.
Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu de iresponsabilitate în declaraţii atunci când a vorbit cu lejeritate despre plecarea Lukoil din România, care ar fi putut avea efecte greu de surmontat pentru bugetul de stat: „Când vorbim de mari contribuabili, orice rafinărie, nu doar Lukoil, plăteşte 100 de milioane de dolari la buget pe lună. Deci dacă nu funcţionează trei luni orice rafinărie, eu am trei sute de milioane de dolari mai puţin în buget, şi nu e vorba de impozit pe profit – domnul Băsescu ori nu înţelege, ori era obosit la ora aia, că a făcut o confuzie -, ci taxe, impozite, accize pe care le plătesc şi când sunt pe pierdere. Eu cred că dl. Băsescu a făcut – probabil din inconştienţă, nu intenţionat – sau era pe cale să facă cel mai mare cadou pe care cei de la Lukoil şi-l doreau: să le dea un motiv să plece din România – «uite, ne-a dat afară statul român» – şi să le şi plătim rafinăria. Păi ce să fac eu, Guvernul, cu rafinăria? Adică atâta ignoranţă şi stupiditate, să spui „băi băieţi, ia plecaţi”… Dar dacă chiar plecau? Îl mutam pe domnul Bsescu şef la rafinărie, să-mi dea el 100 de milioane de dolari şi să plătească 3.500 de oameni„, a subliniat Victor Ponta.
La data de 2 octombrie anchetatorii au dispus măsura sechestrului asigurator ca urmare a unor percheziţii efectuate pe platforma Lukoil din Ploieşti, iar la data de 6 octombrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare.
Lukoil reporneşte instalaţiile la Rafinăria Petrotel
‘La data de 06.10.2014, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dispus înlocuirea măsurilor asigurătorii prin ridicarea parţială a sechestrului asigurător asupra conturilor bancare, pentru a da posibilitatea SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti să îşi desfăşoare activitatea curentă în condiţii de normalitate cu terţii şi să plătească drepturile salariale şi contribuţiile la bugetul de stat. În cauză au fost extinse măsurile asigurătorii asupra altor bunuri puse la dispoziţie de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti’, se arată într-un comunicat de presă al PCA Ploieşti.
Rafinăria Lukoil Ploieşti, care a repornit instalaţiile pe 10 octombrie, la o săptămână de la oprirea lor ca urmare a unei anchete a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a reluat luni activitatea de comercializare a produselor finite.
Potrivit unui comunicat al companiei, rafinăria a obţinut luni, la trei zile de la repornirea instalaţiilor, produse finite şi a reluat activitatea de comercializare a acestora.
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti efectuează cercetări faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi de spălare de bani cu un prejudiciu estimat de 230 de milioane de euro.
Angajaţii Lukoil România şi-au primit integral salariile
De asemenea, faţă de directorul general al Petrotel Lukoil, Andrey Bogdanov, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani şi s-a instituit măsura preventivă a controlului judiciar.