Victor Ponta a precizat că a vorbit de mai multe ori cu şeful statului în cursul zilei de marţi în legătură cu instalarea noului Guvern. Primul-ministru spune că programul de guvernare al USL din 2012 şi pe care guvernul Ponta III şi l-a asumat poate fi modificat în aspectele formale astfel încât să se dea curs obiecţiilor preşedintelui Băsescu.
„Dacă există problema că în programul de guvernare apare formula USL în loc de USD şi UDMR, i-am comunicat preşedintelui că mâine vom lua toate măsurile pentru a elimina orice confuzie”, a declarat Ponta. Astfel, din punct de vedere tehnic va fi un nou program de guvernare, chiar dacă aspectele de conţinut vor fi aproape aceleaşi ca programul USL.
Procedura de modificare ar urma să se facă de către noul Guvern pe baza articolului 118 din Constituţie, cel referitor la asumarea răspunderii. „Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege”, se arată în primul paragraf al acelui articol. Numai că pentru ca programul să fie adoptat de Executiv este necesară convocarea unei şedinţe de guvern în noua formulă.
Ulterior, primul-ministru îl prezintă în şedinţă comună Parlamentului, opoziţia având posibilitatea de a depune moţiune de cenzură în termen de trei zile. Dacă moţiunea este respinsă de către Parlament, noul program se consideră adoptat. „Dacă în seara asta am Guvernul instalat, mâine trimitem programul Parlamentului”, a spus Ponta.
Acesta a refuzat să comenteze posibilitatea ca Traian Băsescu să tergiverseze instalarea noului Guvern până când Curtea Constituţională se va pronunţa pe marginea sesizării depuse de PDL în legătură cu neconstituţionalitatea instalării noului Guvern. Totuşi Ponta a amintit că decizia CCR 198/2008, care viza remanierea guvernamentală cu schimbarea componenţei politice, statua expres că preşedintele nu are voie să refuze instalarea miniştrilor.