Primul ministru Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat Deutsche Welle că principalul său scop pentru vizita oficială pe care o va întreprinde în Germania este restabilirea unui parteneriat strategic cu Germania, după ce, în 2012, relaţiile bilaterale au suferit „o perioadă de îngheţ”, ca urmare a crizei politice din România.
„În mod sigur, vizita din Germania are ca scop o revenire a relaţiilor bilaterale la un nivel care a existat în anii trecuţi şi care anul trecut în 2012 în urma crizei politice din România a suferit o perioadă de îngheţ, ca să spun aşa. Acesta este scopul principal”, a spus Victor Ponta.
„Vreau să avem din nou un parteneriat strategic cu Germania. Este evident că Germania şi Franţa sunt motoarele Europei şi România are nevoie de ambele ţări, nu poate fi doar într-o parte sau în alta„, a subliniat Victor Ponta.
Premierul a precizat că îi va asigura pe oficialii de la Berlin de convingerea sa privind faptul că pentru România „drumul european şi drumul transatlantic” sunt variantele optime pentru viitor şi de faptul că România, având acum stabilitate politică, e din nou un partener esenţial pentru Germania în regiune.
Referitor la coordonatele parteneriatului strategic, Victor Ponta a explicat că „România ar trebui să se coordoneze cu Germania în ceea ce priveşte politicile economice şi sociale la nivel european”.
Vorbind despre trecerea României la moneda unică europeană, Ponta a arătat că ţara noastră trebuie „să fie pregătită structural, nu doar cu criteriile nominale, inflaţie, deficit, datorie publică” pentru a rezista la competiţia din zona euro. „Dacă intrăm nepregătiţi, ne ducem în faliment” a subliniat premierul. „Al doilea criteriu care nu ţine de România şi Polonia, ci ţine de deciziile care se iau în zona euro şi anume, după criza financiară, după programele de ajutor din Portugalia, Irlanda, Grecia, Cipru, zona euro să aibă o politică mult mai coordonată şi mai clară faţă de noii membri. Deci eu cred că euro va supravieţui cu bine acestei crize, cred însă că va duce inevitabil la nişte schimbări şi anume la o politică fiscală, bugetară mai bine coordonată în zona euro şi România, dacă e pregătită în 2017-2018, trebuie să intre în zona euro”, a precizat Victor Ponta. „Cred că putem fi membri în 2018”, a mai spus acesta.
În interviul acordat Deutsche Welle, Victor Ponta a vorbit şi despre problema migraţiei românilor către alte state europene, fenomen despre care spune că poate fi stopat nu prin mijloace coercitive, ci „încurajând investiţiile care creează locuri de muncă în România”.
Referitor, însă, la bugetarii care pleacă în ţări mai dezvoltate pentru a câştiga o pâine mai albă, cum ar fi personalul din sistemul sanitar, Victor Ponta a arătat că „pe termen scurt nu avem o soluţie realistă” în România: „Când o să poţi să plăteşti un medic în România la nivelul la care este plătit în Franţa sau în Germania sau în Irlanda atunci se va schimba situaţia. Aici nu putem decât să îmbunătăţim pe cât posibil condiţiile materiale şi, sigur, să folosim acel element subiectiv, care este cel referitor la faptul că omul preferă să fie totuşi acasă. Diferenţa de salariu dintre medicii şi asistentele din România şi cele din anumite ţări occidentale este atât de mare, încât este nerealist să spui că într-un an sau doi poţi să rezolvi”.