Victor Ponta vrea să-şi reia joi activitatea la Guvern. I-a trimis solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis

Victor Ponta vrea să-şi reia de joi activitatea la Guvern. Premierul i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care îi cere să ia act de încetarea interimatului lui Gabriel Oprea în fruntea Guvernului. Potrivit unor surse oficiale, citate de România TV, Klaus Iohannis ar urma să semneze miercuri decretul de încetare a interimatului deţinut de Gabriel Oprea.
Romania TV
08 iul. 2015, 08:47
Victor Ponta vrea să-şi reia joi activitatea la Guvern. I-a trimis solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis

„Având în vedere înlăturarea cauzelor care au înlăturat imposibilitatea exercitării atribuţiilor de prim-ministru, vă rog să luaţi act, conform legii, de reluarea activităţii mele în Guvern, începând cu data de 9.07.2015, şi de încetare a interimatului în funcţia de prim-ministru, potrivit prevederilor art. 107 alin 3, din teza finală a Constituţiei României, republicată”, se arată în scrisoarea trimisă de Victor Ponta preşedintelui Klaus Iohannis.

Radu Carp, profesor in drept constituţional, a declarat la România TV că preşedintele Klaus Iohannis va trebui, potrivit Constituţiei, să semneze un act privind încetarea interimatului lui Gabriel Oprea.

„Avem o prevedere expresă în Constituţie, articolul 107: în momentul în care premierul îşi reia activitatea în Guvern, interimatul încetează. Sigur că este nevoie de un act care să constate incetarea interimatului, dar nu mai este nevoie de un nou act privind o noua învestire în funcţie„, a explicat Radu Carp.

Potrivit unor surse oficiale citate de România TV, Klaus Iohannis ar urma să semneze, în cursul zilei de miercuri, decretul privind încetarea interimatului astfel încât Victor Ponta să îşi reia joi activitatea în fruntea Guvernului.

Premierul Victor Ponta s-a întors în ţară. Ponta a venit, miercuri dimineaţa, la Palatul Victoria, acesta fiind surprins urcând scările de la Guvern în cârje. Acesta a fost întâmpinat la intrarea în Guvern de către ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi premierul interimar Gabriel Oprea.

Premierul Victor Ponta a fost internat în 14 iunie la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.

Conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

În 15 iunie, în ziua în care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat să se prezinte în faţa procurorilor DNA pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunţat că este urmărit penal pentru trei infracţiuni, în dosarul lui Dan Şova.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, în 8 iunie.

În 29 iunie, premierul Victor Ponta afirma că în prima zi în care va veni în ţară va merge şi la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.

Anterior, deputatul Sebastian Ghiță afirma că procurorii urmăresc să îl determine pe premierul Victor Ponta să demisioneze de la conducerea Guvernului, fiind posibil în acest sens să-l pună sub control judiciar şi să-i interzică să intre în clădirea Guvernului.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Funcția secretă pe care o are, de fapt, viziera mașinii. Se aplică indiferent de marca autoturismului. Puțini români știu ce poți face cu ea
Capital.ro
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Principalul suspect în cazul crimei din Brăila a fost prins
MediaFlux
Schimbări majore privind voucherele sociale! Le scade valoarea și se acordă mai rar. Au anunțat acum
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'