Peste 120 de şefi de state şi de guverne, printre care şi premierul Ponta se află în aceste zile la New York. Ameninţarea reprezentată de gruparea Statul Islamic, Ucraina şi de asemenea situaţia epidemiei Ebola sunt principalele teme ale acestui summit de la New York.
Programul premierului peste Ocean este extrem de încărcat. Prima întâlnire pe care a avut-o după ce a aterizat la New York a fost cu Recep Tayyip Erdouan, noul preşedinte al Turciei. A urmat şi o întrevedere cu vicepremierul chinez Zhang Gaoli. La întâlnire, premierul a fost însoţit de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Ponta are programate şi întâlniri cu reprezentanţii unor companii americane importante, dar şi cu membri ai comunităţii româneşti.
Miercuri, premierul Victor Ponta a participat la deschiderea dezbaterilor Adunării Generale a ONU. Şeful Guvernului român a asistat la discursul preşedintelui american Barack Obama, centrat pe formarea unei coaliţii internaţionale îndreptate împotriva atacurilor grupării teroriste Statul Islamic.
„Liderii mondiali au ocazia să se întâlnească, să asculte. A fost un discurs al preşedintelui Obama care practic a poziţionat clar SUA în ceea ce priveşte probleme importante şi m-am bucurat foarte mult că a menţionat Ucraina şi criza din Ucraina. În toate discuţiile pe care le-am avut, informale, şi cu preşedintele Turciei, cu domnul Erdogan, în cele câteva cuvinte cât am reuşit să discut preşedintele Obama, pentru că am avut o discuţie ceva mai lungă cu doamna Nuland, pentru că din cadrul Departamentului de Stat al SUA este cea care acoperă regiunea, cu ceilalţi lideri europeni cu care m-am întâlnit şi aseară la recepţia preşedintelui Obama şi astăzi la prânzul oferit de secretarul general (al ONU – n.r.) bineînţeles că principala problemă pentru România o reprezintă ce se întâmplă în regiune, ce se întâmplă cu Moldova. Am vorbit încă o dată de Moldova şi am zis cât de important este ce se întâmplă cu Ucraina, ce întâmplă cu Marea Neagră şi care sunt perspectivele Românie. România este o țară sigură și asta pentru că face parte din NATO”, a spus Ponta la Antena 3.
El a spus că mesajul rezultat în urma discuţiilor este acela că România este o ţară sigură, dar se regăseşte în această situaţie pentru că face parte din Alianţa Nord-Atlantică, din UE.
‘Pentru că altfel am văzut ce s-a întâmplat şi cu Crimeea şi cu estul Ucrainei, vedem ce se întâmplă în Siria şi în Irak.(…) Însă această siguranţă are nişte obligaţii. Şi obligaţiile sunt acelea ca România să arate tot timpul SUA, celorlalţi membri NATO că suntem o ţară hotărâtă, o ţară serioasă, stabilă”, a mai spus Ponta.
Premierul a adăugat că în cadrul discuţiilor purtate cu ceilalţi lideri politici prezenţi la Adunarea Generală a ONU a subliniat faptul că Republica Moldova este principalul obiectiv de politică externă al României.
‘Noi nu facem ca Rusia care a zis: Crimeea e a mea şi a luat-o cu forţa. Nu, noi facem aşa cum face o ţară democratică şi civilizată, sprijinim Moldova să se democratizeze, să aibă instituţii puternice, o viaţă mai bună pentru cetăţenii de acolo şi să se integreze în Uniunea Europeană. Ori, drumul Moldovei spre UE şi natural şi sufleteşte nu poate trece decât prin România”, a arătat Victor Ponta.
Tot miercuri, premierul Victor Ponta a luat parte la dineul oferit de Barack Obama, iar joi va avea o alocuțiune în plen, unde va ataca temele crizei din Ucraina și instabilitatea în regiune.
„Voi prezenta poziţia României, cum vedem noi politica din regiune. Mă voi referi în special la faptul că România, în 25 de ani a făcut un drum important spre democraţie, spre integrare europeană, spre securitatea cetăţenilor săi, că România este un exemplu pentru Moldova, Ucraina, Georgia, Serbia şi că dacă închidem ochii la ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, ca şi în estul Ucraina, încalcând niste principii de drept international, asta înseamnă că data viitoare putem păţi şi noi la fel”, a spus Ponta.
„Semnalul dat de România e că nu putem accepta ideea că nu s-a întâmplat în Romînia, ci în Ucraina, mai ales că Ucraina e vecinul nostru, la doi paşi de noi”, a mai spus premierul.
De asemenea, Ponta va mai vorbi despre problema terorismului international şi despre epidemia de Ebola.
Premierul Victor Ponta a anunţat că săptămâna viitoare, la rectificarea bugetară, va aloca banii necesari pentru ca România să aibă unităţi medicale de urgenţă în cazul unei epidemii de Ebola.