UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut un scurt discurs cu ocazia decorării actorului.
„Stimate domnule Victor Rebengiuc,
Onorată asistență,
De peste șase decenii, activitatea dumneavoastră se împletește cu bucuriile și cu tristețile oamenilor, cu speranțele și cu aspirațiile românilor.
În semn de apreciere pentru reperul de profesionalism și civism pe care îl reprezentați, pe scenă și în afara ei, vă confer Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.
Prin personajele cărora le dați viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant.
Ați dovedit, în numeroase rânduri, că vedeți și că apărați – mai clar și mai bine ca mulți alții – valorile pe care construim parcursul european al țării noastre.
Mai sunt doar două zile până la deschiderea Festivalului Național de Teatru, care vă este dedicat anul acesta, festival al cărui motto – „Teatrul schimbă lumea” – exprimă într-un mod fericit încrederea în forța modelatoare a artei.
Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediții a Festivalului Național de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!
În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, ați strâns studenți și tineri actori, fiind răsplătit de recunoașterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubește. Vă apropiați de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească și în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat.
Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național „Steaua României” este „In Fide Salus” – „În credință este salvarea”. Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței.
Vă doresc ca în acest mesaj simbolic să găsiți în continuare puterea de a vă urma vocația, pentru încă mulți și fericiți ani! Vă mulțumesc!”
Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc este considerat după peste 60 de ani de activitate, unul dintre cei mai mari actori români, cu roluri memorabile atât în teatru, cât şi în film.
Este actor la Teatrul Bulandra din Bucureşti din anul 1957, dar a jucat şi pe scena Teatrului Naţional şi a Teatrului Mic.
În cinematografie este cunoscut pentru rolurile din ”Pădurea spânzuraţilor” (1964), ”Tănase Scatiu” (1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), ”Pădureanca” (1987), ”Moromeţii” (1987), ”Balanţa” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Nunta mută” (2008), ”Medalia de Onoare” (2009) ş.a.
Din 1965 este căsătorit cu actriţa Mariana Mihuţ, alături de care a jucat în specatacolul de succes ”O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale.