Victor Rebengiuc este sărbătorit la TVR. Spectacolul din Arhiva de Aur a Televiziunii Române este realizat după textul celebrei piese a dramaturgului I.L. Caragiale şi preluat de la Teatrul Bulandra.
Telespectatorii vor putea urmări la TVR 2, dar şi online pe TVRplus.ro, luni, de la ora 19.10, spectacolul „O scrisoare pierdută”, a cărei regie poartă semnătura unei personalităţi artistice care a marcat teatrul ultimului secol – Liviu Ciulei.
O scrisoare de amor trimisă de un „becher”, persoană importantă, unei doamne respectabile, din lumea „bună”, tulbură liniştea din „capitala unui judeţ de munte”, în preajma alegerilor. În interpretarea personajelor comediei, lui Victor Rebengiuc i s-au alăturat alte personalităţi ale artei teatrale româneşti: Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică Sr. şi Aurel Cioranu.
„Selecţia pieselor de teatru din Arhiva de Aur a Televiziunii Române este un prilej de readucere în viziunea şi în conştiinţa publicului a valorilor teatrului românesc. Sunt opere, creatori şi interpreţi care au făcut şi fac istorie în continuare. Aceste producţii ne fac, din nou, contemporani cu spiritul vremurilor în care au fost realizate, cu personalitatea autorilor şi cu operele în sine, mai ales pentru că aceste spectacole sunt mărturii de artă şi de viaţă ale unor personalităţi de geniu”, spune Demeter Andras, coordonator cu atribuţii de director al Casei de Producţie TVR.
În seria capodoperelor din „Arhiva de Aur TVR” se înscrie şi „O scrisoare pierdută”, preluată de TVR în 1982, în versiunea pusă în scenă de Liviu Ciulei la Teatrul Bulandra (prima reprezentaţie a avut loc pe 1972). Povestea scrisorii pierdute împlineşte anul acesta 130 de ani de la premiera absolută a piesei lui Caragiale, care a avut loc la 13 noiembrie 1884, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
Victor Rebengiuc s-a născut pe 10 februarie 1933. A absolvit cursurile UNATC „I. L. Caragiale” din Bucureşti în 1956.
Printre rolurile sale din teatru se numără: Jim Curry, din „Omul care aduce ploaia”, de R. Nash, în regia lui Liviu Ciulei, Pierre – „Nebuna din Chaillot”, de J. Giraudoux, regia Liviu Ciulei, Walter Lee – „Un strugure în soare”, de L. Hausburry, regia Lucian Pintilie, Orlando – „Cum vă place”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Tipătescu – „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, regia Liviu Ciulei, Lear – „Regele Lear”, de William Shakespeare, regia Dragoş Galgoţiu, Marat – „Sade”, de Peter Weiss, regia Silviu Purcărete, Claudius – „Hamlet”, de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei.
Printre filmele importante din cariera lui Victor Rebengiuc se numără „Pădurea spânzuraţilor”, în regia lui Liviu Ciulei – premiat la Festivalul de la Cannes, în 1965 -, „Tănase Scatiu”, în regia lui Dan Piţa, „De ce trag clopotele, Mitică?”, în regia lui Lucian Pintilie, „Faleze de nisip”, de Dan Piţa, „Moromeţii”, de Stere Gulea (premii la festivalurile din San Remo – Italia şi Santarem – Portugalia), „Balanţa”, de Lucian Pintilie, şi „Medalia de onoare”, de Călin Netzer.