Cântărețul de folk Victor Socaciu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați artiști români, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 68 de ani. Fiica și fosta soție a artistului au confirmat regretabila veste.
„Finalul de an ne aduce o nouă veste tragică! Interpretul imnului nostru, Victor Socaciu, s-a alăturat Galeriei din Ceruri a Rapidului! Sincere condoleanțe familiei și prietenilor!” a scris clubul Rapid, pe contul oficial de Facebook. De azi înainte, Victor Socaciu se alătură lui Eugen Barbu, Florian Pittiş, Maria Tănase, Jean Constantin sau Gheorghe Dinică în „Galeria din Ceruri” a Rapidului.
Victor Socaciu a murit. Marina Almăşan: Drum lin, spre stele, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea
Tot Victor Socaciu este cel care a compus actualul imn al lui FC Argeș, un alt cântec apreciat de microbiști, cu referințe la performanțele piteștenilor din anii ’70.
Drum lin, Victor Socaciu! Doliu în lumea muzicii românești! Victor Socaciu, cunoscutul cântăreț de muzică folk, a decedat astăzi, 27 decembrie 2021, la vârsta de 68 de ani. Artistul s-a stins din viață la Spitalul Carol Davila din Capitală unde era internat de aproape o lună.
Victor Socaciu a compus actualul imn al echipei FC Argeș. Clubul FC Argeș nu te va uita niciodată! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!, scris şi FC Argeș, pe contul oficial de Facebook
Andrei Păunescu, fiul lui Adrian Păunescu, a povestit cum a fost compus imnul Rapidului, la o miuță la care a luat parte și directorul Gazetei Sporturilor, Ovidiu Ioanițoaia, pe atunci jurnalist la revista Flacăra.
Victor Socaciu a murit la 68 de ani! Artistul avea probleme după transplantul de rinichi!
„Acest imn s-a născut foarte simplu. Era iunie 1980, eram la redacția Flacăra, tata ne-a luat în mașină pe mine, aveam 11 ani, pe Victor Socaciu, care era tânărul folkist de atunci și pe care-l lua peste tot, scriau și făceau împreună lucruri frumoase pentru cenaclul Flacăra, pe Ovidiu Ioanițoaia, gazetar sportiv la revista Flacăra, și pe Victor Niță, tot de la Revista Flacăra.
Am ajuns la stadionul Giulești. Nu era zi de meci, era o zi în care Flacăra juca fotbal la poarta dinspre tunel, dinspre Teatrul Giulești. Ne încălzeam, urma să înceapă o miuță și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a zis lui Victor Socaciu: «Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec.
Reamintesc: Rapidul era în Divizia B. Se luptase cu un an înainte cu Scorniceștiul, atunci abia pierduse lupta pentru promovare cu Progresul, parcă. Până s-a dus Victor Socaciu la mașină să ia chitara, nu exista muzică, nu exista nimic, nu existau versuri, tata i-a zis lui Ovidiu Ioanițoaia:
«Ovidiu, ia o hârtie!». Ioanițoaia nu avea hârtie cu el că veniserăm să jucam fotbal. A luat un șervețel, o chestie, un carton de mici, nu știu ce, ce era pe acolo prin așa-zisul tunel, la intrarea spre vestiare și tata i-a spus: «notează!»
«Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă și iubită ca Rapid».
Uite, am în față, cu scrisul lui Ovidiu Ioanițoaia, hârtia de atunci. Apoi, Victor Socaciu a luat chitara, a scris muzica, tata a continuat să dicteze versurile la celelalte strofe și așa mai departe.
Cum a refuzat Victor Socaciu banii lui Gigi Becali pentru un imn dedicat FCSB-ului
În urmă cu mai mulți ani, interpretul a fost rugat de Gigi Becali să compună și un imn dedicat Stelei, actuala FCSB. Patronul rivalei s-a izbit de refuzul lui Socaciu, printre altele membru al Clubului Aristocratic Rapid.
„Nu voi da detalii despre acea ofertă. Pot să vă precizez doar că nu era venită din partea celor de la Dinamo, dar şi că îl iubesc foarte tare pe Gigi Becali, fiindcă e un om atât de dăruit şi de generos, deseori, cu semenii săi”, spunea Socaciu, potrivit Playsport.
De altfel, Becali recunoștea peste ani că îndrăgește în mod aparte imnul Rapidului și că nu se ferește să-l fredoneze.