Fostul ministru al Apărării Victor Athanasie Stănculescu a declarat, la sosire, că a fost chemat în calitate de suspect.
„Am venit să văd de ce am fost chemat, în calitate de suspect. Sunt curios pentru ce fapte m-au chemat aici”, a declarat Stănculescu.
Întrebat dacă a avut vreo implicare în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Victor Athanasie Stănculescu a spus că în acea perioadă el se afla în Germania.
Stănculescu a declarat, la plecarea de la parchet, că i s+a comunicat faptul că s-a dechis urmărirea penală.
„Am aflat că s-a deschis din nou urmărirea penală. Atâta am aflat”, a spus Stănculescu. Întrebat dacă a fost implicat in mineriada din iunie 1990, fostul ministru a răspuns: „Eram la Berlin. (…) V-am spus eu că am fost pus sub urmărire penală??? Asta-i tot!”
Totodată întrebat cine a tras la mineriadă, Stănculescu a spus: „Nu ştiu, nu cunosc. Nu cunosc mai multe idei. Eu nu am intervenit in niciun fel. (…) Astăzi nu am dat nicio declaraţie”
„Ne aflăm în România, se poate orice”, a mai răspuns fostul ministru la întrebarea dacă se poate face dreptate după 25 de ani.
La Parchetul General au mai venit dimineață fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în acel același dosar.
„Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară”, a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.
CITEŞTE ŞI DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii UPDATE
Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.
„În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice”, se precizează în comunicat.
În luna martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.