Victor Stănculescu, SUSPECT în Dosarul „Mineriada”: „Eu nu am intervenit în niciun fel. Eram la Berlin”

Fostul ministru al Apărării, Victor Athanasie Stănculescu, a fost citat, miercuri, la Parchetul General în calitatea de suspect în dosarul "Mineriada" din iunie 1990. Înainte de Stănculescu, în faţa procurorilor au venit şi Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, amândoi fiind puşi sub acuzare pentru infracţiuni împoriva umanităţii.
Romania TV
21 oct. 2015, 11:10
Victor Stănculescu, SUSPECT în Dosarul

Fostul ministru al Apărării Victor Athanasie Stănculescu a declarat, la sosire, că a fost chemat în calitate de suspect.

„Am venit să văd de ce am fost chemat, în calitate de suspect. Sunt curios pentru ce fapte m-au chemat aici”, a declarat Stănculescu.

Întrebat dacă a avut vreo implicare în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Victor Athanasie Stănculescu a spus că în acea perioadă el se afla în Germania.

Stănculescu a declarat, la plecarea de la parchet, că i s+a comunicat faptul că s-a dechis urmărirea penală. 

„Am aflat că s-a deschis din nou urmărirea penală. Atâta am aflat”, a spus Stănculescu. Întrebat dacă a fost implicat in mineriada din iunie 1990, fostul ministru a răspuns: Eram la Berlin. (…) V-am spus eu că am fost pus sub urmărire penală??? Asta-i tot!”

Totodată întrebat cine a tras la mineriadă, Stănculescu a spus: „Nu ştiu, nu cunosc. Nu cunosc mai multe idei. Eu nu am intervenit in niciun fel. (…) Astăzi nu am dat nicio declaraţie”

„Ne aflăm în România, se poate orice”, a mai răspuns fostul ministru la întrebarea dacă se poate face dreptate după 25 de ani. 

La Parchetul General au mai venit dimineață fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în acel același dosar.

„Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară”, a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.

CITEŞTE ŞI DOSARUL MINERIADEI. Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii UPDATE

Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.

„În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice”, se precizează în comunicat.

În luna martie, Înalta Curte de Casație și Justiție a confirmat decizia procurorului general Tiberiu Nițu de redeschidere a anchetei în dosarul „Mineriada din 13-15 iunie 1990”.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Kelemen Hunor: Ancheta Nordis afectează imaginea guvernului
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol