Victoraș Micula mai scapă de un proces, s-a prescris fapta. Beizadeaua care s-a îmbrăcat în poliţist şi a participat la prinderea unui interlop închide proces după proces

Victor Micula, fiul lui Viorel Micula,unul dintre oamenii de afaceri care dețin European Drinks și Național TV, a scăpat de un al doilea proces în doar două săptămâni. Tribunalul Bihor a decis vineri, 31 mai, prescrierea faptelor în cazul în care Victor Micula era acuzat că a participat la o percheziție îmbrăcat în polițist și cu cagulă pe față.
Mircea Filipescu
03 iun. 2024, 11:30
Victoraș Micula mai scapă de un proces, s-a prescris fapta. Beizadeaua care s-a îmbrăcat în poliţist şi a participat la prinderea unui interlop închide proces după proces

Cazul lui Victor Micula fost trimis în faţa instanţei de judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi priveşte un incident din noaptea de 16/17 noiembrie 2018, când tânărul milionar orădean a fost cooptat într-o acţiune poliţienească de prindere în flagrant a interlopului Alin Mărginean, bănuit că s-a urcat drogat la volan.

Conform rechizitoriului întocmit în acest caz, pontul fusese dat chiar de Micula, care l-a abordat în seara respectivă pe agentul de poliţie Ovidiu Vaida, în timp ce acesta patrula în centrul Oradiei împreună cu doi poliţişti locali, scrie G4Media.

Victor Micula a participat la urmărirea lui Mărginean, îmbrăcat cu geaca de poliţist şi o cagulă care i-au fost date de Vaida şi, de faţă cu un echipaj de mascaţi, el a percheziţionat pasagerul din maşina interlopului, a căutat în portbagaj, iar ulterior s-a dus cu chipajulul şi la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, unde lui Mărginean i-au fost recoltate probe biologice. În final, Micula a avut acces şi în sediul Poliţiei unde a putut a asistat şi la întocmirea actelor, ba chiar şi la audieri.

În timpul cercetărilor, procurorii au descoperit că Micula primea deseori favoruri din partea unor poliţişti orădeni. Ca atare, investigaţiile s-au extins şi, până la finalul anchetei, în dosar au fost inculpaţi în total patru agenţi din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. Pe lângă Ovidiu Vaida, acuzat că l-ar fi implicat în acţiunea din noiembrie 2018, s-au ales cu acuzaţii penale agenta Camelia Erdei, care i-ar fi dat informaţii și care l-a lăsat să acceseze baza de date a MAI, precum și subofiţerii Alin Zanca și Claudiu Rengle, ultimul pensionat între timp, acuzaţi că au abuzat de funcţii şi l-au „iertat” pe Micula de o amendă atunci când a intrat cu bolidul pe pietonala Vasile Alecsandri din Oradea, punându-i în pericol pe trecători.

Citește și: Adrian Mititelu, la DNA. Patronul FCU denunță rețeaua lui Coldea. Avocatul Trăilă este și el vizat

Cazul lui Victor Micula a fost trimis în judecată în decembrie 2020, dar dezbaterile au început abia în septembrie 2022, după ce dosarul a trecut de filtrul judecătorilor de Cameră preliminară. Câteva luni mai târziu, în mai 2023, procurorul de şedinţă a cerut „ruperea” dosarului, pentru ca partea care privea infracţiunile de uzurpare de calităţi oficiale şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale să se poată soluţiona mai repede. Asta pentru că, a arătat el, respectivele infracţiuni, sunt pedepsite cu închisoare de la de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar răspundere penală urma să se împlinească în noiembrie 2023.

Tribunalul a admis solicitarea, dar avocaţii milionarului au găsit metode pentru a tergiversa cazul până la prescriere. În septembrie 2023, ei au cerut audierea interlopului “percheziţionat” de Micula, Alin Mărginean, care era plecat din ţară, iar judecătorul a dat curs solicitării emițând un ordin european de anchetă, pentru găsirea lui. Răspunsul nu a mai venit. Dezbaterile au fost amânate întâi pe 7 decembrie 2023, apoi pentru 22 februarie 2024 şi în final pentru 18 aprilie când judecătorul a decis că audierea lui Mărginean nu mai e necesară, declarând închise dezbaterile şi intrând în deliberări.

Verdictul s-a pronunţat vinerea trecută, pe 31 mai, când judecătorul a decis încetarea procesului penal, dat fiind că Victor Micula şi Ovidiu Vaida nu mai puteau fi traşi la răspundere pentru faptele lor din iarna trecută. Hotărârea judecătorească poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Citește și: Instanța a decis ca Dan Morega să fie internat la psihiatrie după ce a fost prins la volan de mai multe ori, deși nu are voie să conducă din cauza problemelor medicale

În caz de prescripţie, amnistie ori dacă partea vătămată dintr-o cauză penală îşi retrage plângerea, legea le permite celor acuzaţi să solicite continuarea procesului penal pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia. În acest dosar, însă, atât Victor Micula cât şi poliţistul au cerut expres judecătorului să constate că a intervenit prescripția răspunderii penale şi să înceteze procesul, după cum reiese şi din hotărârea judecătorească pronunţată.

„În faza de judecată, inculpaţii, prin apărători aleşi, nu au solicitat continuarea procesului penal, nu au contestat probele administrate în faza de urmărire penală și nici nu au solicitat administrarea altor probe, iar în etapa dezbaterii au solicitat încetarea procesului penal față de inculpaţi, având în vedere că a intervenit prescripția răspunderii penale”, scrie în hotărâre.

Prin urmare, instanţa a decis să înceteze procesul, fără să se poată pronunţa cu privire la existenţa faptelor imputate celor doi ori, rămânând neclarificată situaţia juridică cu privire la răspunderea penală

Hotărârea judecătorească poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Pentru celelalte acuzaţii ce-l privesc pe Victor Micula – de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi două fapte de acces ilegal la un sistem informatic – procesul continuă separat.

Victoraș Micula a mai beneficiat de prescripția altor fapte

Pe de altă parte, pe 17 mai, acest an, Victor Micula a fost condamnat, deja, definitiv, la 1 an şi 3 luni de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia, pe o perioadă de 2 ani, într-un dosar în care era acuzat că a cumpărat arme şi muniţie pe numele altor persoane şi că a tras cu o puşcă de asalt de pe un pod din Oradea. Prin aceeași sentință, milionarul a fost obligat să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, în cadrul Primăriei Oradea sau la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Merită precizat, însă, că tot prescripţia l-a salvat pe tânărul milionar şi de acuzaţia de instigare la fals în declarații, într-un dosar trimis în judecată în 2022 şi care priveşte încercarea lui Micula jr. de a încasa despăgubiri de 275.000 euro pentru un Mercedes Benz G 500 distrus într-un accident, orchestrat din umbră chiar de el. Procurorii susţineau că Micula şi-ar fi pus amicul să îi arunce mașina într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, iar apoi să mintă la Poliție că a avut un accident, pentru ca el să-şi poată încasa asigurarea.

În 1 martie, acest an, Judecătoria Beiuș a dispus încetarea procesului penal ca urmare a împlinirii termenului de prescriere a faptei. În plus, instanța a observat că firma de asigurări s-a împăcat cu inculpații în timpul urmăririi penale. De altfel, procurorii au și dispus clasarea dosarului pentru infracțiunile de tentativă la infracțiunea de înșelăciune privind asigurările, respectiv instigare la această infracțiune, întrucât compania de asigurări și-a retras plângerea. Sentinţa Judecătoriei Beiuş a rămas definitivă.

Citește și: Gheboasă, trimis în judecată într-un dosar de trafic de droguri. Trapperul a fost prins în februarie cu substanțe interzise, în Capitală

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Ce va face Zanni cu banii câștigați la Survivor All Stars: „Am planul ăsta din vara anului 2023!”
Fanatik.ro
Locul straniu în care cei mai mulți dintre locuitori sunt daltoniști. De ce suferă oamenii de această afecțiune
Capital.ro
Cod Rutier 2024. Nu ai dreptul să spui NU polițistului. Se suspendă instant permisul auto
Playtech.ro
Vremea o ia razna din nou! Cod PORTOCALIU de ploi și vijelii în zonele astea ale României
DailyBusiness
Noi locuri de muncă pentru români! Sunt 100 de posturi disponibile!
Adevarul
România, primele reacții după eșecul cu Olanda: Hagi și Burcă au explicat ce s-a întâmplat
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Șoferii agresivi nu mai au scăpare. Au greșit, vor plăti scump
Impact.ro
ȘOC! Alexandra Stan, DEZBRĂCATĂ pe net! Chiloții minusculi au lăsat la vedere TOT. Ce posterior apetisant are
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”
Capital.ro
LEGE pentru proprietarii de câini și pisici care stau la bloc. Trebuie înscrise la întreținere?
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
substantial.ro
Alina Gorghiu: Consultările privind alegerile prezidențiale au fost un pretext al PSD pentru amânare
MediaFlux
ANAF a intrat pe FIR! NU se DAU AMENZI până la 1 IANUARIE
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?