Victoria Asanache a acordat un interviu în exclusivitate pentru FEMINIS.RO şi a explicat ce înseamnă meseria de navigator practicant, o meserie deloc uşoară, pentru care trebuie să se dedice trup şi suflet. Ca navigator, Victoria Asanache traduce pacienţilor bolnavi de cancer informaţiile medicale şi le explică într-un limbaj accesibil şi îi consiliază pe parcursul luptei cu boala. Însă meseria ei constă în mult mai multe etape. Ea trebuie să fie alături de pacienţii pe care îi orientează, trebuie să răspundă la telefon noaptea şi să meargă la spital oricând este chemată de un suferind.
CE ÎNSEAMNĂ NAVIGATOR PRACTICANT ŞI CUM V-AŢI DESCOPERIT ACEASTĂ VOCAŢIE?
Victoria Asanache: Ceea ce face navigatorul este să traducă pacienţilor informaţiile medicale într-un limbaj accesibil şi să-i consilieze pe tot parcursul tratamentului, astfel încât aceştia să înţeleagă ceea ce li se întâmplă şi să simtă, astfel, că au parte de susţinere. De fapt, este profesionistul care oferă suport clinic şi educativ-informaţional, atât pacientului oncologic, cât şi rudelor acestuia, pornind de la faza pre-diagnosticului sau a diagnosticului şi până la toate fazele cancerului, inclusiv post-tratament, pentru reintegrarea în societate.
Medicii din România, oricât de buni ar fi, nu au timpul necesar să explice diagnosticul pe înţelesul fiecărui pacient. De aceea, rolul navigatorului este important – el explică diagnosticul şi discută variantele de tratament cu pacientul, recomandă specialişti şi facilitează programarea pacientului atât la medicul oncolog/chirurg/radioterapeut, cât şi la investigaţiile ce se impun pre-tratament sau post-tratament. Şi încă un lucru important – comunică permanent cu pacientul şi cu rudele acestuia, le oferă suport moral şi informaţii despre efectele tratamentelor şi despre cum pot fi ele combătute.
CITEŞTE CONTINUAREA INTERVIULUI PE FEMINIS.RO.