După ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, perspectivele economice ale României ar putea deveni instabile, cu efecte semnificative asupra sistemului de pensii.
Călin Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse și scepticismul față de apartenența României la NATO și UE, ar putea duce la modificări majore în politicile economice ale țării, inclusiv în ceea ce privește pensiile. În acest context, există trei posibile scenarii de coșmar pentru pensionari în anul 2025, conform Newsweek.
Cu o datorie publică în continuă creștere și cu resurse limitate, România ar putea ajunge în situația în care pensiile să fie înghețate. În prezent, datoria guvernamentală a atins un nivel record, de 52,1% din PIB, iar orice fluctuație economică majoră, cum ar fi instabilitatea politică, ar putea determina autoritățile să opteze pentru măsuri drastice, inclusiv suspendarea creșterilor anunțate.
Un alt scenariu posibil este blocarea indexării pensiilor, care ar urma să crească cu 12,3% în ianuarie 2025, conform planurilor Guvernului. Această creștere ar presupune un cost de aproximativ 1 miliard de lei pe lună, sumă dificil de acoperit în condițiile unei instabilități politice sau economice.
Citește și : George Simion îl susţine pe Călin Georgescu în turul II, Diana Şoşoacă vrea funcţia de premier
În trecut, România a trecut prin perioade în care pensiile nu au fost indexate la început de an, iar un nou val de instabilitate politică ar putea adânci acest fenomen.
Un alt risc major ar fi ca inflația să depășească procentul de indexare a pensiilor. În cazul în care instabilitatea economică cauzată de o retragere a investițiilor externe și de măsurile economice ale lui Călin Georgescu ar crește inflația la niveluri alarmante, aceasta ar putea, pur și simplu, acoperi majorările de pensii.
Astfel, pensionarii nu doar că vor simți o creștere reală a veniturilor, dar ar putea chiar să se confrunte cu o scădere a puterii lor de cumpărare.