„Românul de origine germană Klaus Iohannis devine preşedintele României”, este titlul articolului din „Die Welt” care prezintă pe larg rezultatul alegerilor prezidenţiale din România.
„Actualul premier Victor Ponta a fost marele favorit la alegerile prezidenţiale din România. Apoi a venit românul de origine germanăp Iohannis. O contribuţie la victorie a avut şi Angela Merkel”, mai scriu jurnaliştii „Die Welt”.
Citeşte şi: Prima Doamnă a României, MOMENT EMOŢIONANT la şcoala în care predă. Elevii i-au pregătit o surpriză
„Au fost niste alegeri cu adevarat surprinzatoare si mai ales istorice. Cu cea mai mare prezenta la vot de dupa anii ’90 (peste 60 de procente), Iohannis a reusit o rasturnare de situatie uluitoare impotriva celui care pornea în cursă din poziţia de favorit. Toate sondajele îl dădeau pe Ponta drept câştigător al prezidenţialelor”, precizeaza publicatia germana.
„În ţară rezultatul prezidenţialelor a fost unul stâns, care făcea imposibilă cunoaşterea câştigătorului, aşa că decizia finală a venit din Diaspora – pentru Iohannis. (…) Decizia alegatorilor a fost mai mult decat o dorinta ca puterea politica sa fie tinuta sub control. Dorinţa românilor a fost de a schimba ţara din temelii. „Mândru că sunt român”, era slogan de campanie al lui Ponta. Dar mulţi români nu au fost „atât de mândri” când au văzut ce se întâmplă în ţara lor. Saracie in masa, economie subrezita si scandaluri de coruptie in care sunt implicati apropiaţii lui Ponta.
Iohannis, în schimb, a militat pentru „corectitudinea” germană şi pentru un viitor mai bun pentru români: cresterea economica si administrarea impecabila din Sibiu, oraş al cărui primar este”, mai scriu jurnaliştii „Die Welt”.
„Victoria sa ar putea însemna un punct de cotitură în cultura politică românească. Să fii corect ca Iohannis, a devenit deodată cool. (…) Într-o mică măsură, este, de asemenea, o întoarcere la tradiţii. Johannis este primul şef de stat de origine germnă ales în Romînia de la abdicarea Regelui Mihai din Casa de Hohenzollern. S-a întâmplat în 1947, în urmă cu 70 de ani”, încheie „Die Welt”.