„David” l-a trimis în lumea viselor pe „Goliat”, chiar pe terenul acestuia. Nu este ecranizarea unui roman SF de succes, ci realitatea cotidiană imprimată de o generație de campioni ajunsă la maturitate, care a ignorat numele adversarului și a prestat cel mai bun baschet al său. În „Novator”, sală pe care în ultimul an au părăsit-o cu coada între piciore coloși precum Barcelona, Real Madrid sau Panathinaikos, CSU Asesoft a scris o nouă pagină de istorie, câștigându-și dreptul de a visa cu ochii deschiși în EuroCup.
Evoluţie de nota 10
Într-un meci nu atât al marilor speranțe, cât mai ales al primelor răspunsuri pentru campionii României, ploieștenii și-au proiectat de unii singuri propriul miracol în prima repriză a jocului de la Moscova. Adamovic și Dunn au știut să țină la respect tandemul Green – Koponen, oferind cursivitate atacului, iar blocajele-ieșire au pus deseori pe picior greșit defensiva parcă amorțită a rușilor. Finlandezul Lee a fost „clientul” preferat al fundașilor lui Arnautovic, care și-a ținut în permanență elevii în priză: 10-17 (min 6), 27-36 (min 13), 39-52 (min 18). Și pentru ca „meniul” să fie complet, Mohammed a scos la licitație un „poster”, printr-un dunk peste Davis.
Au murit si au inviat!
Treziți din pumni de „generalul” Kurtinaitis, moscoviții au uitat greșelile la cabine și au ieșit extrem de hotărâți pentru partea secundă. Americanii Green și Augustine au bulversat apărarea Asesoftului, alternând reușitele de la distanță cu cele din „vopsea” și, după doar 5 minute, Khimki prelua conducerea: 62-57. Arnautovic a reacționat imediat, convocând ad-hoc o ședință lângă banca tehnică, iar, la reluare, Lee a măturat spațiul de trei secunde, ținându-și echipa în meci: 64-63, înaintea ultimului sfert.
Recitalul campionilor
S-a jucat pe muchie de cuțit în debutul secvenței decisive. Coșuri rapide, la un panou și la celălalt, și ceva „floricele” din partea lui Mohammed au încins și mai mult disputa. Mizând pe o garnitură elastică, în care mingea s-a aflat într-o permanentă circulație, Arnautovic și-a surprins omologul lituanian, rămas stană de piatră la realizările de manual ale cvratetului american Dunn – Mohammed – Flowers – Lee.
Pentru Khimki, coșurile de la distanță au reprezentat doar o soluție provizorie în ultimele minute, sângele rece afișat de Dunn la linia de fault înghețându-le rușilor până și posibilitatea de a trimite partida în prelungiri. O prestație magică s-a încheiat, așadar, cu scorul 97-89 în favoarea Asesoftului, care pare hotărâtă să nu se oprească aici și să atragă, în continuare, toate privirile bogaților. Daca alb-albastrii voiau sa aiba un „low profile” in fata adversarilor, acum este prea tarziu… Cu minte, trup si suflet Asesoft a reusit cea mai mare victorie pentru baschetul românesc de la Finala Fiba Europe din 2005. Sfidand bugetul urias, medaliille de la gatul jucatorilor echipei rusesti, declaratiile dinaintea jocului si cotele date de pariori. Ploiestiul a fost deasupra tuturor previziunilor specialistilor, a viselor fanilor, a cosmarurilor adversarilor. Si tocmai de aceea trebuie sa ne oprim aici. Asesoft a fost mai presus de cuvinte.
Khimki: Green, Vyaltsev, Gelabale, Monya, Davis
CSU Asesoft: Adamovic, Mohammed, Flowers, Burlacu, Tica