„PDL a finalizat analiza pe ce înseamnă referendumul din data de 29 iulie 2012. Nivelul fraudei sau, mai bine zis, al suspiciunii de fraudă la referendumul din 29 iulie 2012 este în intervalul de 1168901 de voturi şi 2650810 de voturi. Analiza pe care am făcut-o se bazează pe date oficiale, care sunt cele publicate de BEC pe site-ul BEC”, a precizat Videanu, într-o conferinţă de presă.
Adriean Videanu a prezentat graficele şi analiza comparativă a PDL pentru referendumul din 2012, dar şi cel din 2007.
Potrivit acestei analize a democrat-liberalilor, gradul cel mai mare de suspiciune ar fi la 2243 secţii de vot, unde s-au înregistrat 1800000 de voturi.
Videanu a mai spus că prezenţa la vot în unele localităţi a depăşit 100%, dând ca exemplu comuna Ciolăneşti, judeţul Olt, cu o prezenţă la vot de 116% şi comuna Răpoasa din Vrancea – 103%, menţionând că au fost 315 secţii de votare în care prezenţa la vot a depăşit 110%.
„În 2243 de secţii de vot a fost un vot atipic din România”, a mai spus Videanu, care a arătat că au fost şi judeţe în care fenomenul a fost foarte redus, cum ar fi cele din Ardeal. Videanu a apreciat că acest lucru vorbeşte de „o anumită atitudine a liderilor politici din Ardeal”, menţionând că în rest „fenomenul de furt a fost unul cu o pondere destul de mare”.
Liderul PDL a mai spus că analiza democrat-liberalilor va fi înaintată organelor abilitate ale statului, care să lămurească această situaţie.
„Noi vom solicita organelor abilitate ale statului să lămurească toate aceste aspecte, pentru că este datoria noastră să facem acest demers politic ca să limităm pe viitor astfel de tentative de furt electoral”, a menţionat Videanu, arătând că analiza PDL va fi depusă la Autoritatea Electorală Permanentă, care are obligaţia, conform legii, să verifice votul multiplu, precum şi la Parchetul General şi la celelalte instituţii subordonate acestuia, „care au abilităţi legale să facă lumină pe acest caz”.