Videanu a vorbit, într-o conferinţă de presă, despre faptul că Guvernul Ponta este singurul vinovat de „eşecul” privatizării Oltchim.
Democrat-liberalul a spus că singurul obiectiv al lui Victor Ponta „a fost de a-l decredibiliza pe Dan Diaconescu”, lucru pe care, potrivit fostului preimar al Capitalei, actualul prim-ministrul „l-a reuşit în mare parte, în detrimentul Oltchim”.
„Atrag atenţia că urmează şi alte procese de privatizare. Modul în care Guvernul Ponta a gestionat privatizarea Oltchim (…) atrag atenţia că urmează CFR Marfă, urmează Tarom, companii importante pentru economia românească, care vor avea aceeaşi soartă. Guvernul Ponta nu e credibil în a continua procesul de privatizare în România şi singura soluţie este demisia Guvernului. Dacă domnul Ponta ar fi bărbat politic, singurul gest pe care ar trebui să-l facă ar fi acela de a-şi da demisia, în beneficiul României”, a precizat Adriean Videanu.
El a spus că premierul Victor Ponta, „dorind să scape de efectele” eşecului privatizării Oltchim, „minte împrăştiat, încercând să lovească în tot ce se poate pe eşicherul românesc”.
Videanu a arătat că o altă dovadă a „minciunii” premierului Ponta este citirea de către primul-ministru, prin „omosiune” a unor prevederi din acordul cu FMI din martie 2012.
Liderul PDL a arătat că prin acest acord demararea procesului de privatizare în cazul Oltchim era obligatorie, „dar nu obliga o privatizare la un anumit termen”.
El a menţionat că pe timpul mandatului său de ministru al Economiei statul român nu a garantat cu niciun euro combinatul Oltchim.
În legătură cu intenţia premierului Victor Ponta de a depune plângere penală la adresa sa, Videanu a spus că „hârtia suportă orice” şi că demersul prim-ministrului este”reacţia” acestuia la anunţul PDL privind sesizarea, în cazul Oltchim, a organelor abilitate.
„Legat de plângerile penale, Ponta încearcă să mintă împrăştiat absolut tot, nu mai ştie ce să facă în ideea de a scăpa de efectele eşecului acestei privatizări. Sigur, el poate să facă absolut orice. Hârtia suportă orice. El nu va putea scăpa de această responsabilitate, dar probabil este reacţia la ceea ce noi am anunţat şi suntem pe deplin justificaţi în ceea ce facem, în demersul nostru de a sesiza organele abilitate ale statului să cerceteze care au fost argumentele pentru care Guvernul Ponta nu a pus în aplicare acea aprobare a CE care ar fi dus statul român acţionar la Oltchim cu 90% şi ar fi creat toate condiţiile pentru o privatizare potenţială de succes”, a precizat Adriean Videanu într-o conferinţă de presă.
El a vorbit şi despre un raport dat publicităţii privind situaţia Oltchim în 2009, care prevedea sporuri salariare de 22%.
Adriean Videanu a arătat că nu ştia de aceste sporuri şi că un ministru se uită în general „la perspectiva şi performanţa unei companii” şi nu la cheltuielile salariale.
Dan Diaconescu a fost „în combinaţie” cu unii membrii PDL în cazul privatizării Oltchim, precum Adriean Videanu, Cristian Boureanu şi Constantin Roibu, fostul director al combinatlui, aceştia sperând că vor da o lovitură Guvernului USL, susţine premierul Victor Ponta.
Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi încheiat, întrucât Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi că deţine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat să o plătească pentru titluri, a anunţat anterior ministrul Economiei.