„Din păcate, măsurile pe care domnul Ponta le propune, de impozitare a acestor venituri cu 16% a sumelor ce depăşesc 4.500, din punct de vedere al substanţei politicilor fiscale este o măsură prociclică. Şi am să vă explic că înseamnă o măsură prociclică, care adânceşte efectele crizei. Este ca şi cum o maşină aflată în pantă, care se îndreaptă către un zid, el accelerează. Accelerează şi se duce către dezastru. Asta înseamnă o măsură prociclică, la ceea ce face domnu Ponta”, a explicat Videanu într-o conferinţă de presă.
El l-a criticat pe Ponta pentru modul în care a vorbit despre impozitarea salariilor care depăşesc 4.500 de lei din sectorul public. Adriean Videanu s-a arătat nemulţumiut de faptul că premierul a anunţat o măsură de o asemenea importanţă fără un studiu de impact şi fără o fundamentare exactă. De asemenea, Videanu l-a criticat pe Ponta pentru că nu a prezentat cifre pentru a arăta câte persoane sunt afectate de o asemenea măsură.
„Vă dau cifrele, poate i le transmiteţi dumneavoastră domnului Ponta, bugetarii afectaţi sunt aproximativ 49.800, companiile naţionale au 34.100 salariaţi, iar în regiile autonome sunt 5.900 de salariaţi. Era extraordinar de simplu dacă dorea să facă această analiză strict numai la nivelul sectorului bugetar şi al companiilor şi regiilor naţionale”, a precizat Adriean Videanu.
El a arătat că premierul Ponta promitea la instalare că va reduce contribuţiile sociale şi fiscalitatea pe muncă, iar acum „vine în contradicţie totală” cu ceea ce spunea atunci.
În opinia lui Videanu, cel mai grav lucru care se manifestă în această perioadă este „lipsa de predictibilitate”, arătând că pe lângă efectele euro care afectează mediul de afaceri nici investitorii români nu mai ştiu cum să-şi gestioneze afacerile neavând foarte clar ce înseamnă seturile de politici fiscale pe care acest guvern le promovează.
„Cred că ar trebui pentru stabilitatea economică a României şi cerem Guvernului Ponta să nu mai lanseze astfel de ipoteze de lucru fără o analiză serioasă şi fără studii de impact pentru fiecare set de politici macroeconomice pe care le propune pentru ca acest lucru duce la măcinarea stabilităţii macroeconomice a României, câştigată cu foarte multă greutate”, a adăugat Videanu.
El a mai spus că procesul de incoerenţă şi de anarhie în setul de politici fiscale nu fac decât să atenteze la stabilitatea macroeconomică.
Guvernul analizează impozitarea suplimentară, cu încă 16%, a sumei din pensie sau salariu care depăşeşte 4.500 lei pe lună. Sistemul ar putea fi aplicat de anul viitor şi numai pentru sectorul bugetar.