Procesul este programat să înceapă la ora 14:00. În acest context, Curtea de Apel București a dezmințit informațiile potrivit cărora dosarul ar fi fost transferat către alt complet de judecată. Cauza rămâne în responsabilitatea judecătoarei Cristina Ardeleanu, căreia i-a fost repartizată inițial.
Potrivit informațiilor obținute de România TV, avocații care îl reprezintă pe Călin Georgescu au solicitat recuzarea judecătoarei Cristina Ardeleanu. În același timp, unele surse susțin că magistratul a evacuat sala chiar la ora 14, când procesul trebuia să înceapă.
Călin Georgescu și Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată Biroul Electoral Central (BEC) și alte instituții, printre care Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvernul, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională, Serviciul Român de Informații (SRI), dar și pe președintele Klaus Iohannis și pe Elena Lasconi.
Obiectul principal al procesului este anularea hotărârii Biroului Electoral Central, respectiv deciziile BEC nr. 230D/2024, nr. 231D/2024 și nr. 232D/2024. Acestea se referă la anularea întregului proces electoral și reluarea alegerilor prezidențiale de la zero, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din 6 decembrie.
În decizia sa, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu. Hotărârea s-a bazat pe documente desecretizate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), primite de la SRI, SIE, MAI și STS.
Documentele serviciilor secrete arată că Georgescu ar fi încălcat legislația privind finanțarea campaniei electorale, raportând zero cheltuieli la Autoritatea Electorală Permanentă, în timp ce SRI și MAI indică faptul că finanțarea campaniei pe TikTok, în valoare de un milion de euro, a fost realizată de Bogdan Peșchir. În plus, raportul desecretizat menționează acțiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C utilizate în procesul electoral, România fiind identificată ca țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse.
Conform SIE, România „a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale Rusiei, existând un interes în creştere la Kremlin pentru a influenţa (cel puţin) mood-ul şi agenda în societatea românească în context electoral”. Aceste acţiuni se manifestă prin propagandă şi dezinformare, sprijinirea unor candidaţi eurosceptici şi alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin „implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”, încurajarea nemulţumirilor/ provocarea de reacţii emoţionale la nivelul populaţiei, astfel încât să pună presiune pe autorităţi să reducă/ stopeze sprijinul pentru Ucraina.
Pe 24 decembrie, CAB a preschimbat termenul de judecată din data 13.01.2025 ora 11.00 la data de 30.12.2024, ora 14.00.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu în legătură cu reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.
Duminică seară, într-un live publicat pe pagina sa de Facebook, Călin Georgescu a afirmat: „Mâine voi fi la Curtea de Apel și voi aștepta verdictul care se va da asupra democrației nu doar din România, ci și din întreaga lume. Voi, politicienii, ați creat un precedent internațional prin ceea ce ați făcut la Curtea Constituțională a României. Acum, întreaga lume democratică este cu ochii pe voi. Vă asigur asta. Mâine, justiția profesionistă va judeca justiția politică. Dreptate vs. nedreptate, popor vs. politicieni. Este momentul în care vom afla cu adevărat cine face legea în România: sistemul sau magistrații”.
Poliţia Capitalei a deschis dosar dse cercetare penală pentru ”ultraj judiciar”, după ce un bărbat a postat pe Facebook ameninţări la adresa judecătorului de Curtea de Apel Bucureşti care judecă dosarul lui Călin Georgescu.
”GATA CU TRĂDARILE SI TRĂDĂTORII POPORULUI ROMÂN! NU PE BANII ŞI VIAŢA NOASTRĂ! ATENŢIE, JUDECĂTOR CRISTINA ARDELEANU!”, este mesajul postat pe Facebook de către Cătălin Berenghi.
Poliţiştii anunţă că au deschis dosar penal.
”Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti s-au sesizat din oficiu, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj judiciar. Faţă de persoana în cauză urmează a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, a transmis Poliţia Capitalei.
Citește și: EXCLUSIV George Simion: „În orice situație, AUR îl susține pe Călin Georgescu”