Un membru al comunității de șoferi „Info Trafic București și Ilfov”, grup de Facebook administrat de Info Trafic România, a publicat o filmare în care este surprinsă Bianca Drăguşanu aflată într-o situație de trafic din București.
Vedeta, care se afla la volanul unui Bentley Bentayga, mașină care costă peste 250.000 de euro, conducea pe contrasens, pe linia de tramvai de pe Strada Lizeanu.
Imagini cu o maşină care circulă pe contrasens au apărut în mediul online, iar Brigada Rutieră a Capitalei face verificări. ”Unde te bagi aşa? Dacă eşti Bianca Drăguşanu trebuie să te bagi pe contrasens?”, spune cel care filmează.
Un clip video în care se vede cum un autoturism depăşeşte o coloană, intrând pe sensul opus de mers, intrând pe şinele de tramvai de pe celălalt sens de mers, au apărut în mediul online.
”Unde te bagi aşa?!”, afirmă cel care filmează.
”N-ai loc pe stradă?”, se aude replica unei femei.
”Pai dacă eşti Bianca Drăguşanu trebuie să te bagi pe contrasens?”, afirmă din nou bărbatul.
”Nu contează, sunt conducător auto, n-ai loc?!”, a afirmat, la rândul ei, femeia.
”Păi vezi că eşti pe contrasens! Dacă eram tramvai ce făceai?”, mai spune bărbatul.
În urma apariţiei imaginilor, Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că face verificări şi va decide eventuale sancţiuni pentru Bianca Drăguşanu.
”Poliţiştii Brigăzii Rutiere fac verificări, în vederea stabilirii situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale care se impun”, a transmis Brigada Rutieră.
Cei ce surprind comportamente agresive în trafic vor putea trimite înregistrările audio-video polițiștilor, care, în baza acestora, vor putea sancționa șoferii, potrivit unei ordonanțe oficializate recent. Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați în trafic, polițiștii vor putea utiliza, de asemenea, date de monitorizare a traficului rutier primite de la administratorii drumurilor publice, iar în aceste cazuri, polițiștii vor putea sancționa mai multe tipuri de abateri de la regulile de circulație, nu doar comportamentul agresiv în trafic, așa cum se întâmplă în cazul înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane.
Printre mai multe schimbări aduse recent Codului rutier, OUG 84/2024 introduce posibilitatea ca șoferii să fie sancționați și în baza unor înregistrări audio-video primite de polițiști de la alți participanți la trafic sau de la administratorii drumurilor publice.
În primul rând, șoferii vor putea fi sancționați pe baza unei înregistrări audio-video sau video primite de la un alt participant la trafic, respectiv pe baza înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane, dar doar dacă în imagini sunt surprinse manevre agresive.
Mai exact, ordonanța prevede că „polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
La articolul 541, Codul rutier se referă la comportamentul agresiv în trafic, prin care se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către șoferi a uneia dintre următoarele manevre:
Practic, prin noua ordonanță se introduce o excepție de la regula existentă de multă vreme, care stabilește că polițiștii rutieri trebuie să constate contravențiile direct sau cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic.
Astfel, cei ce au fost martori ai unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul, de pildă, pe un site web (în ordonanță se vorbește despre „platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice”). Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.
Așadar, măsura nu are aplicabilitate imediată, deoarece e nevoie de dezvoltarea sau adaptarea unei platforme informatice.
Pentru a fi considerată validă și luată în seamă de polițiști, o înregistrare video va trebui să aibă:
Pe de altă parte, o sesizare va fi clasată direct dacă înregistrarea lipsește sau nu cuprinde toate elementele amintite mai sus, dacă se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic, dacă persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, dacă aceasta nu cuprinde o serie de informații despre cel ce depune sesizarea, inclusiv o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea celor înregistrate, ori dacă aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 zile de la data surprinderii manevrelor agresive.
Această măsură urmărește „implicarea societății civile în procesul de semnalare a unor abateri grave la regimul rutier, pentru a consolida gradul de disciplină în trafic”, după cum apare în motivarea apariției acesteia.
De asemenea, de-acum polițiștii au dreptul de a prelucra datele de monitorizare a traficului rutier colectate de administratorii drumurilor publice de interes județean sau local cu ajutorul unor mijloace tehnice instalate pe drumurile pe care le administrează și, dacă este cazul, în baza lor să aplice sancțiuni șoferilor.
În aceste cazuri se va verifica eventuala încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice sau în cazul prezenței în trafic a unor vehicule supuse confiscării, căutate potrivit legii, ori care pot fi utilizate ca probă într-o procedură judiciară.
Posibila încălcare a normelor de circulație pe drumurile publice vizează: