VIDEO: Ce conţine de fapt un hot-dog. Ţi se face rău doar când vezi imaginile

Postul de televiziune Discovery Channel a filmat într-o fabrică din Statele Unite cum este produs hot dog-ul, o gustare la care mulţi apelează atunci când le este foame şi nu au timp să meargă la restaurant. Imaginile vor părea cu siguranţă dezgustătoare.
Filip Stan
20 mart. 2014, 14:20
VIDEO: Ce conţine de fapt un hot-dog. Ţi se face rău doar când vezi imaginile

Originar din Frankfurt, Germania, hot dog-ul era la început un cârnat de porc servit cu pâine. Imigranţi germani au susţinut ulterior că au introdus gustarea în America în secolul XIX, devenind alimentul procesat de astăzi.

Oricât de gustos ar fi, hot dog-ul nu este însă benefic pentru sănătate. S-a demonstrat ştiinţific că hot dog-ul creşte riscul de cancer la intestine.

Într-o fabrică de hot dog, tone de carne de porc sunt amestecate în vase uriaşe de metal cu zeama care rezultă după ce carcasele de pui sunt presate pe grătare de metal şi amestecate cu apă. Rezultatul este amestecat cu conservaţi pudră, arome, colorant, apoi scufundat în apă, înainte de a fi introdus în membrane de plastic pentru a fi preparat şi ambalat, scrie dailymail.co.uk.

După cum se vede în imaginile filmate de Discovery Channel pentru emisiunea „Cum se fabrică?”, hot dog-ul este făcut din carne procesată, care arată ca o pastă, scrie Daily Mail.

Resturile de carne de porc şi de vită, rămase după tăierea celor mai bune bucăţi pentru friptură, sunt băgate într-o maşină specială şi tocate până când ajung ca o pastă.

Apoi sunt adăugate resturi de carne de pui. Se pune sare şi condimente, iar apoi apă, rezultatul fiind ceva care seamănă ca aspect cu noroiul.

Se pune sirop de porumb, pentru un gust mai dulce, iar amestecul astfel obţinut se trece printr-un alt aparat, pentru obţinerea unei paste mai fine.

Produsul final este pus într-un înveliş special, nu înainte ca aerul să fie scos complet din amestec. Pentru un gust mai bun, cârnatul este supus unui „duş de fum” şi înmuiat în apă sărată, înainte a fi ambalat. Într-un singur schimb, angajaţii unei fabrici pot produce 2,5 milioane de hot dog.

Ce conţine un hot dog:

  • carne

De obicei, hot dog-ul este preparat din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase), la care se adaugă pui sau curcan. Această carne este amestecată cu apă, conservanţi, arome şi coloranţi.

Însă unele varietăţi de hot dog conţin foarte puţină carne. În schimb, conţin până la 64% carne recuperată mecanic (pasta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă). Carnea rezultată din acest proces este de zece ori mai ieftină decât cea obişnuită.

  • apă

Apa este adăugată pentru a obţine consistenţa necesară pentru introducerea pastei în membrană.

  • amidon

De obicei, hot dog-ul conţine amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum hot dog-ului. De asemenea, leagă compoziţia şi face ca aceasta să fie mai plăcută pe limbă.

  • sare

Hot dog-ul conţine aproximativ 2% sare, ceea ce înseamnă că intră în categoria aimentelor cu nivel ridicat, iar consumat în exces poate creşte riscul de hipertensiune arterială, infarct şi boli de inimă.

Un singur hot dog de 35 de grame conţine până la 0,6 grame de sare, o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

  • proteină din lapte

Proteinele din lapte ajută la legarea compoziţiei din hot dog. Nu prezintă niciun risc pentru sănătate. Unii producători folosesc proteină din soia, care poate, de asemenea, să confere volum produsului.

  • E250 – nitrit de sodiu

Nitritul de sodiu este adăugat pentru a împiedica schimbarea culorii hot dog-ului, însă se crede că determinăcreşterea riscului de cancer.

Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi (echivalentul unui hot dog şi jumătate) au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer.

  • arome

Conform legii, nu este obligatoriu ca pe ambalajul de hot dog să scrie ce arome sunt folosite. Mulţi producători folosesc arome artificiale de fum, ierburi, condimente, ţelină şi pudră de usturoi.

  • E451 – trifosfaţi de potasiu şi sodiu

Sunt săruri produse sintetic, ce acţionează ca stabilizatori, emulsii. Dau hot dog-ului o textură fermă şi permit uleiurilor şi grăsimilor să se amestece cu apa. E451 este folosit şi în detergenţi.

  • E452 – polifosfaţi

Sunt emulsificatori şi stabilizatori, îmbunătăţind textura hot dog-ului şi împiedicând râncezirea. Ajută şi la prevenirea bacteriilor care provoacă toxiinfecţii alimentare. Nu există nicio evidenţă a riscului pentru sănătate.

  • E301 – ascorbat de sodiu

Este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

  • E120 – carmin

Este un colorant care se găseşte în iaurturi, rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

  • E160c – extract de ardei iute

Este un colorant natural produs din ardei iuţi indieni.

DailyBusiness
Dani Oțil dă lovitura cu o nouă afacere, în 2025. Cât costă un abonament la studioul său de yoga și pilates
Spynews
Cum a reușit Constantin Enceanu să îi rămână fidel soției sale, deși avea gânduri de divorț. Cântărețul și-a salvat căsnicia
Bzi.ro
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan: Ce salariu are președintele interimar al României
Fanatik.ro
Domeniul cheie cu care România a devenit un jucător important în Uniunea Europeană. Exportăm la greu, calitatea produselor e apreciată de străini
Capital.ro
Traian Băsescu, demolat în direct la TV. Moment istoric în televiziunea din România
Playtech.ro
Imaginile cu Ilie Bolojan au scăpat pe internet! Nu voia să fie surprins aşa, foto de...
DailyBusiness
Ajutor de la stat pentru părinții nou-născuților în 2025. Ce sume de bani primești în primii ani de viață ai copilului
Adevarul
Elevi de liceu, isterie în grup pe ritmuri de manele. Specialist: „Să asculți așa ceva la Balul Bobocilor e ca și cum ai merge în «treling» la Operă. E păcat”
wowbiz.ro
Alina Sorescu, șocată de discuția dintre Alex Ciucu și mama lui: „O să ajungă ca Mădălina Manole”
Spynews
Meteorologii anunță vreme rece și schimbări semnificative până pe 10 martie. Când vor crește temperaturile în România
Spynews
Ce cadou refuză Radu Vâlcan să îi cumpere Adelei Popescu. Din ce motiv nu dorește să îi facă o surpriză
Evz.ro
Ce tragedie! Marele actor ne-a părăsit fulgerător
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
kanald.ro
Anastasia, o tânără dansatoare din Ucraina, ar fi fost ucisă cu brutalitate de iubit. Tânărul ar fi încercat să-și pună capăt zilelor după gestul său
Cancan.ro
Felix ÎNȘELAT-O pe Răduleasca! Amanta a rupt tăcerea: un an de întâlniri ascunse, în hoteluri și pe barcă, în timp ce Mihaela trăia în iluzia fericirii
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Băsescu. Victor Ciutacu dă cărțile pe față: DE AJUNS!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. El are 72 de ani, ea doar 24. Milionarul nu mai are nicio jenă și se afișează cu ea peste tot
stirilekanald.ro
"Unde nimerea, acolo îi băga cuțitul" O tânără mamă din București a fost măcelărită de propriul soț. Femeia a cerut ca bărbatul să fie monitorizat, dar a fost ignorată
substantial.ro
Companiile aeriene americane contestă măsurile de compensație pentru zborurile întârziate
MediaFlux
Se REIA TURUL 2 la alegerile prezidențiale!? Anunțul CCR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine îi ia locul lui Carmen Iohannis la Cotroceni? Cum arată partenera misterioasă a noului președinte al României