Cele mai ridicate temperaturi și cele mai scăzute precipitații de la începutul înregistrărilor, acum 60 de ani, au dus la lipsuri severe de energie în provincia de sud-vest Sichuan, unde se află oraşul Chengdu, și în municipalitatea învecinată, Chongqing. Drept urmare, autorităţile provinciei Sichuan au fost forțate să ia decizia de a reduce consumul de energie la mii de firme industriale, iar aceasta, la rândul său, a afectat furnizarea de piese producătorilor de automobile, cum ar fi uzina Tesla din Shanghai.
Într-o scrisoare recentă, oficialii din Shanghai au cerut regiunii afectate de căldură să garanteze alimentarea liniilor de producție, fapt care a dus la o revărsare de furie în Sichuan. Scrisoarea, care a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare, avea în ea inclusiv numerele de telefon ale mai multor oficiali din Shanghai, iar mai mulţi rezidenţi din Sichuan au început să le trimită mesaje sau să îi sune pentru a se plânge de lipsa de îngrijorare a acestora.
De altfel, provincia Sichuan a limitat furnizarea de energie electrică la mii de fabrici și a redus consumul public de energie. Printre companiile care şi-au suspendat temporar unele dintre operațiuni lor se numără Toyota, Foxconn și Tesla.
Yangtze, al treilea râu ca mărime din lume, care furnizează apă potabilă pentru mai bine de 400 de milioane de cetățeni chinezi, a atins un nivel scăzut record, având secate secțiuni întregi. Debitul de apă în albia principală este cu 50 la sută mai mică decât media pe cinci ani, iar căile navigabile din zonele centrale și din aval sunt închise.
@dylan.page Geeze we no one can’t a break right now!😳🥵 #china #heatwave ♬ original sound – Dylan Page
China se bazează în mare măsură pe energia hidroelectrică pentru a-și satisface nevoile de electricitate, sursa reprezentând aproximativ 15% din mixul său total de energie. În locuri precum provincia Sichuan, care a fost cel mai grav afectată, cifra este de până la 80%. Autoritățile din unele regiuni au recurs la măsuri de economisire a energiei, cum ar fi, printre altele, stingerea luminilor decorative și reducerea orelor de deschidere a mall-urilor. De asemenea, stimulează generarea de energie pe bază de cărbune și transferă energie electrică din alte regiuni.
Steve Manners, un senior manager la 2K China Chengdu, o companie de jocuri cu sediul la periferia orașului Chengdu, a declarat pentru DW că parcul de software în care își avea sediul firma a oprit aerul condiționat în toate birourile pentru a face față lipsei de energie. De asemenea, autoritățile i-au transmis companiei să permită tuturor angajaților neesențiali să lucreze de acasă, a mai spus el. Li Hong, un angajat care lucrează pentru Messer Group, un furnizor german de gaze industriale, din Chengdu, a declarat pentru DW că 90% din fabricile din provincia Sichuan s-au închis complet. Nu este prima dată când regiunea se confruntă cu întreruperi de curent, a spus el, dar este prima dată când chiar și firmele mari sunt afectate.
Criza de energie din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii a venit într-un moment în care lanțurile de aprovizionare erau deja tensionate de impactul pandemiei de coronavirus , de blocajele stricte din China și de invazia Rusiei în Ucraina. Ea amenință aprovizionarea cu orice, de la metale, cum ar fi aluminiu, până la piese auto și produse alimentare. Mai mult, recoltele slabe de toamnă din China vor avea un impact uriaș asupra pieței globale a mărfurilor agricole, determinând creșterea în continuare a prețurilor deja ridicate.