Legătura dintre olandezi şi biciclete este cultivată intens de peste 70 de ani, devenind cultură naţională. Momentul de cotitură s-a produs după cel de-al Doilea Război Mondial, când olandezii, furioși din cauza numeroaselor accidente auto și a orașelor supraaglomerate de automobile, au început să protesteze pentru siguranța și bunăstarea pietonilor și a bicicliștilor.
Primele rute special destinate bicicletelor au fost create în Haga și în Tilburg, pentru ca apoi să se extindă în toată Olanda. În prezent, Olanda are o rețea specială de rute pentru ciclism, numită Dutch National Cycle Network.
În Olanda, legea spune că fiecare magazin trebuie să fie dotat cu un spațiu special pentru parcarea în siguranță a bicicletelor. Mai mult, zonele centrale ale orașelor și cele din apropierea gărilor sunt întotdeauna dotate cu parcări ce pot primi chiar și câteva mii de biciclete.
În clipul de mai jos, iată cum arată parcările supraetajate pentru biciclete, din Ţara Lalelelor:
Citeşte şi Ore de ciclism în şcoli, propunerea unui bărbat pentru a transforma Iaşiul în oraşul bicicletelor
Trei lucruri interesante despre olandezi și biciclete:
1. În Olanda există mai multe biciclete decât oameni
În Olanda trăiesc aproximativ 16 milioane de persoane, iar numărul bicicletelor depăşeşte 18 milioane de bucăți.
2. Olandezii merg pe bicicletă indiferent de vârstă, anotimp sau destinație
Dacă mersul pe bicicletă în alte zone ale Europei (inclusiv în România) este privit drept o activitate sportivă, recreațională și ocazională, în Olanda este privit ca un stil de viață, scrie vola.ro. Locuitorii Olandei pedalează indiferent de temperatura de afară. Chiar dacă plouă, bate vântul sau ninge, ei vor alege în continuare bicicleta. Chiar și părinții își transportă copiii prin oraș pe biciclete modificate.
3. Reginei Wilhelmina a Olandei i-a fost interzis să meargă pe bicicletă
Mersul pe bicicletă face parte din cultura olandezilor, iar familia regală nu face excepție. De-a lungul anilor, prinții și prințesele, dar și regii și reginele au fost cu toții văzuți pedalând în public. Cu toate acestea, mama Wilhelminei, de origine germană, i-a interzis acesteia să meargă pe bicicletă, considerând ciclismul un obicei periculos. Wilhelmina a fost nevoită să respecte acest lucru. Așa cum era de așteptat, odată ce mama reginei a decedat, Wilhelmina a început să folosească bicicleta în spații publice, fiind văzută de o mulțime de ori pedalând prin Haga.
În clipul de mai jos aveţi imagini de la deschiderea unei uriaşe parcări subterane pentru biciclete, care a avut loc în toamnă, la Utrecht: