Cutremur puternic, resimțit în mai multe orașe: „Mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”. Potrivit constatărilor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (Ingv), cutremurul a avut un hipocentru la o adâncime de 36 km și un epicentru în mare, lângă Catanzaro Lido.
Momentan nu sunt raportate pagube aduse persoanelor sau bunurilor, dar au fost numeroase apeluri telefonice către pompieri azi-noapte după cutremur, care a fost resimțit distinct de populație.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=mnevgQx6lZ8&feature=emb_title
Seismul a fost resimțit în Catanzaro, dar și în alte orașe precum Lamezia Terme, Cosenza, Crotone, San Giovanni in Fiore, anunţă INFP.
„Mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”
„Ce bubuială!” a scris un utilizator pe Twitter. „M-a trezit”, a răspuns o altă persoană. „S-a simțit puternică și la San Giovanni in Fiore, la Sila Grande”, spune un alt cetățean, iar mesaje vin și de la Rende, Amantea, Paola, Soverato, Castrolibero, Cirò Marina. „În Catanzaro s-a auzit mai întâi un vuiet surd, apoi o lovitură puternică”, scrie încă un altul.
Cutremur în Vrancea luni seară. Trei seisme într-o singură zi în România
Mai multe replici au fost înregistrate în timpul nopții: la ora 00:50 a fost detectat un șoc de 1,3 grade Richter. 1,6 la 00:51; 1.1 la 00:55 cu epicentrul în San Floro. Două șocuri ușoare tot în Regtino, la 1:24 la 1:25 de 1,2 grade pe scara Richter. De săptămâni întregi în Calabria au avut loc cutremure ușoare atât pe uscat, cât și pe mare.
Primarul din Catanzaro, Nicola Fiorita, a dispus închiderea tuturor școlilor pentru ziua de joi . „Frica era evident mare, dar vreau să liniștesc tot orașul: până acum nu avem vești despre pagube aduse lucrurilor sau oamenilor”, a scris el într-o postare pe Facebook, comunicând „că a decis să închidă școlile de toate tipurile și nivelurile, ca măsură de precauție extremă și în vederea evaluării oricăror probleme critice în structuri”.
Cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter care au avut loc în ultima perioadă:
2022
22 septembrie – Un cutremur produs în centrul Mexicului de 6,5 grade a fost, de fapt, o replică după cutremurul cu magnitudinea 7,7 care a zguduit ţara la 19 septembrie 2022. Două persoane au fost ucise. Seismul a avut epicentrul la 81 de kilometri sud de oraşul Coalcoman, în statul Michoacan, unde s-a produs şi cutremurul de 7,7 grade.
19 septembrie – Un seism cu magnitudinea preliminară 7,7 s-a produs în largul localităţii La Placita de Morelos din vestul Mexicului, în statul Michoacan, două persoane fiind omorâte.
18 septembrie – Un cutremur cu magnitudinea de 6,8 s-a produs într-o zonă puţin populată din sud-estul Taiwanului. A fost emisă avertizare de tsunami, înregistrându-se cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi.
11 septembrie – Un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în vestul Indoneziei, provocând pagube materiale şi 200 de persoane au fost evacuate. Cutremurul, din insulele Mentawai, vest de Sumatra, s-a produs la o adâncime de 27 de kilometri şi a fost urmat de un alt seism, cu magnitudinea 5,3 în aceeaşi zonă.
27 iulie – Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în nordul Filipinelor.
22 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în sud-estul Afganistanului, 44 kilometri de oraşul Khost, la o adâncime de 51 de kilometri. Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor din Afganistan a anunţat că seismul a provocat moartea a cel puţin 130 de persoane în estul ţării.
20 iunie – Un seism cu magnitudine de 6 grade pe scara Richter s-a produs în estul Taiwanului, la ora 1.05 GMT, la o adâncime de de 6,8 kilometri.
1 iunie – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 grade pe scara Richter s-a produs în sud-vestul Chinei, la 17 kilometri adâncime. Seismul a avut loc în districtul Lushan, situat în provincia Sichuan (sud-vestul).
21 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la nord de arhipelagul norvegian Svalbard. Seismul a avut loc la o adâncime de 2 km.
10 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,3 s-a produs la aproximativ 200 de kilometri de Papua Noua Guinee, în Marea Bismarck. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri şi nu au fost raportate pagube.
9 mai – Un cutremur cu magnitudinea 6,1 a zdruncinat, pentru scurt timp, clădirile din capitala Taiwanului, Taipei, nefiind semnalate pagube.
31 martie – Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în estul arhipelagului Noua Caledonie. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri, la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie.
22 martie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în zona Dorsala Atlantică, situată între Oceanul Atlantic de Nord şi Oceanul Atlantic de Sud, la ora 16:35:08 GMT, cu epicentrul la o adâncime de 10 kilometri. De asemenea, un cutremur cu magnitudinea 6,6 grade s-a produs în apropiere de oraşul Taitung din sud-estul Taiwanului, la o adâncime de 30,6 kilometri.
16 martie – Un seism cu magnitudinea de 7,4 grade s-a produs în Japonia, fiind emisă o alertă de tsunami pe coasta de nord-est a ţării. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 60 de kilometri adâncime în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Fukushima. 4 persoane au murit şi alte peste 100 au fost rănite.
14 ianuarie – Un seism cu magnitudinea 6,7 s-a produs în largul insulei Java din Indonezia şi a făcut să se clatine clădirile înalte din capitala Jakarta.
3 ianuarie – Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în largul coastei de est a Taiwanului. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 19 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în mare, la 56 de kilometri de oraşul Hualien.