Tot mai mulți români aleg să plece an de an în străinătate în speranța că vor avea salarii mai mari. Lipsa locurilor de muncă și salariile mici au condus la o migrație masivă a populației. Aceasta este și povestea lui Alin, un tânăr român plecat în altă țară în căutarea unui trai mai bun. „Nu ne mai înjurați pe ăștia din diaspora, că numai noi știm cum ne trăim zilele pe aici. Nu ne mai înjurați, vă rugăm frumos, că și noi suntem români”, spune acesta în timp ce se află pe o schelă, la muncă.
@a.l.i.n.0.7.0.8♬ Sad Emotional Piano (main version) – DSproductions
Mesajele de susținere de la românii de pretutindeni nu au încetat să apară. „Din câteva vorbe ai atins sute de mii de români 💙💛❤️”, „Așa este dar cei care sunt in Romania cred că viața în străinătate e așa ușoară și bani se fac ușor, dar e greu sa stai departe de cei dragi”, „E greu, frate… Am fost 1 an în Israel numai Dumnezeu a fost cu mine… Munca pe viață și pe moarte. Sa fiți sănătoși și aveți grija de voi. Respect”, „Cine are pe cineva drag în strainatate sau poate știe cu ce se mănâncă străinătatea va apreciază! Respect oameni frumoși și spor în toate”, sunt doar câteva dintre sutele de comentarii lăsate de oameni.
Conducătorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Florin Cârciu-secretar de stat, declara în urmă cu câteva luni pentru digi24.ro, că deși Ministerul de Externe raportează aproximativ 5,7 milioane de români plecați în străinătate, în relitate numărul este mult mai mare. Motivul acestei diferențe este lipsa acestora din bazele de date ale țărilor în care au plecat.
Florin Cârcoi a precizat în urmă cu trei luni că „după ultimul recensământ pe care îl avem oficial sau ultimele date oiciale pe care le avem, pentru că recensământul nu este încă terminat, numărăm 5,7 milioane de români în afara granițelor. Această cifră este o cifră oficială, pe care am obținut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Vreau să vă spun că cu siguranță avem cel puțin opt milioane. Și o să vă dau un exemplu simplu: Franța are oficial 106.000 de români. Franța are astăzi cel puțin 600-700 de mii de români.”
Citește și: PSD, anunțul momentului privind salariile și pensiile românilor. Cu cât va crește salariul minim