Indiferent de culoare politică, se pare că există consens în ceea ce priveşte problema legată de droguri. După Marcel Ciolacu, şi Gigi Becali intervine dur cu privire la acest flagel
„O sa vedem atunci cand o sa ajungem in Parlament, trebuiesc facute nu spuse, este periculos. O sa fiu eu ministru de Interne si sa vedem daca mai vezi gram de droguri in Romania! Cel mai important este ca se drogheaza si oameni in insitutiile statului. Si atunci cum sa voteze o lege? O voteaza impotriva lui? Nu stiu eu, au 30 40 de ani… mai iau un spirt si o liniuta de cocaina ca vor sa fie puternici cu femeile, cum sa spui ca vrei sa fac o lege daca esti drogat la volan? 10 ani la puscarie, pai cum daca m-ar prinde pe mine drogat, BECALI, luam cele mai performante aparate antidrog, si cu asta basta”.
Guvernul aprobă miercuri lista drogurilor și precursorilor de droguri ce intră sub controlul național. Premierul Marcel Ciolacu a invocat în luarea acestei măsuri pericolul pe care drogurile îl generează, mai ales în rândul tinerilor.
Marcel Ciolacu l-a felicitat pe ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, pentru treaba excelentă pe care o face în combaterea traficului de droguri, dar a și pus accentul pe importanța îngrijirii victimelor drogurilor.
„Protejarea copiilor noştri de fenomenul consumului de droguri a devenit o prioritate naţională. Extindem lista drogurilor şi precursorilor de droguri ce intră sub controlul naţional cu cinci substanţe stupefiante şi psihotrope. În paralel, după cum am văzut cu toţii, Poliţia continuă să dea lovituri puternice reţelelor de traficanţi.”, a spus Marcel Ciolacu la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și : Guvernul a adoptat Strategia naţională pentru susţinerea părinţilor. Ce prevede programul
„Acesta este, de fapt, drumul pe care trebuie să mergem în continuare şi îl felicit pe domnul vicepremier. Evident, mai trebuie şi ca statul să înceapă să aibă grijă de victimele drogurilor şi să le redea acestora, majoritatea tineri, şansa unei vieţi normale”, a adăugat Marcel Ciolacu.
Una dintre măsurile luate recent constă în mutarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), din subordinea Ministerului de Interne în subordinea Ministerului Sănătății.
Printre cele cinci droguri care sunt interzise prin lege sunt incluse două droguri sintetice care au făcut ravagii în rândul tinerilor, datorită prețului mic și al efectului puternic. Este vorba de drogul „Cristal”, comercializat sub forma substanțelor chimice 2MMC și 2CMC, precum și de drogul „HHC”, sau hexahidrocanabinol, derivat sintetic al THC-ului, substanță activă din planta de cannabis.
Drogul „Cristal” este foarte răspândit în rândul tinerilor, oferind o stare de euforie și o dependență rapidă. Drogul este unul total sintetic, fiind obținut în laborator dintr-un amestec de chimicale, precum amoniac, acid de baterie sau chiar detergent.
Consumul a dus la crime, cum a fost cea din Arad, în care tânărul Florin Crișan și-a ucis fiica vitregă de doar patru ani cu pumnii. De asemenea, o altă crimă oribilă s-a întâmplat în anul 2021, în care un tânăr de 29 de ani din comuna prahoveană Albești și-a înjunghiat tatăl, după ce i-a spus mamei sale că vede „dinți negri”. La sfârșitul lui 2023, două tinere din Uricani în vârstă de 15 ani s-au aruncat de la 20 de metri înălțime după ce au consumat „Cristal”.
Drogul „HHC”, substanță sintetică ce încearcă să imite efectul cannabisului, este la fel de periculos în rândul tinerilor. Vine sub formă de uleiuri, rășini, flori uscate sau lichide de vaping și poate fi inhalat sau fumat. Substanța duce la dependență mult mai rapid decât drogurile clasice, precum și la episoade paranoide și tulburări de tip cognitiv și comportamental.
HHC nu a fost înregistrat ca provocând moartea, în mod direct, vreunei persoane din România, însă acest lucru s-a întâmplat în Statele Unite ale Americii. Cea mai mare problemă este legată de faptul că HHC poate induce psihoze, depresie și anxietate.