Extremiștii bulgari au incendiat reprezentanța UE în Sofia, într-o manifestație ce are ca scop oprirea adoptării monedei Euro ca monedă națională. Câteva mii de susținători ai partidului ultranaționalist Renașterea (Vazrajdane) au luat cu asalt sediul reprezentanței UE din capitala bulgară, căruia au apucat să-i incendieze ușa, înainte de a fi opriți de polițiști.
Protestatarii anti-guvern au scandat „Demisia” și „Nu euro” și au aruncat cu vopsea roșie, petarde și cocktailuri Molotov în clădirea misiunii UE de la Sofia. Au reușit să dea foc ușii de la intrare, înainte ca poliția să îi îndepărteze.
Zece polițiști au suferit răni minore, iar șase persoane au fost reținute, arată un comunicat al poliției bulgare.
Citește și : VIDEO Un român a primit un teanc de bani, pe stradă, de la campionul UFC, Alex Pereira. Ce i-a spus luptătorului
Protestul a început în fața băncii centrale bulgare, unde manifestanții au dat foc efigiilor președintei Băncii Centrale Europene ,Christine Lagarde, si ale altor oficiali. Purtau steaguri ale Bulgariei, ale URSS și ale fostei RDG, în timp ce aveau pancarte pe care scria „Nu vrem euro”.
„Nu vrem ca independența financiară a Bulgariei să fie distrusă, vrem sa păstrăm leva bulgărească. Suntem aici sa apărăm libertatea noastră”, a declarat presei Kostadin Kostadinov, președintele partidului Vazrajdane.
Noul guvern al Bulgariei, instalat luna trecută, al șaptelea din ultimii patru ani, a reafirmat angajamentul țării de a intra în zona Euro începând cu 2026. Premierul Rosen Jeliazkov a stabilit un nivel al deficitului de 3% pentru 2025, ceea ce ar permite aderarea la moneda unică europeană de la 1 ianuarie 2026.
Citește și : Alegeri în Germania 2025. Cine sunt favoriții în sondaje
Partidul Vazrajdane a acuzat banca centrală și agenția națională de statistică ale Bulgariei că „au fabricat date” care să le permită introducerea euro și a cerut o dezbatere publică largă asupra efectelor economice ale adoptării monedei europene.
Între timp, bulgarii sunt împărțiți în ceea ce privește introducerea euro, mulți fiind îngrijorați că ar putea să provoace creșteri de prețuri, așa cum s-a întâmplat în Croația în anul 2023, când au aderat la moneda unică europeană.